Znamenitosti Budimpešte: Sinagoga

Sinagoga v Budimpešti

Sinagoga na ulici Dohany je ena izmed najbolj eksotičnih stavb v Budimpešti.

Hoteli Budimpešta >>

Močno zastražena sinagoga na ulici Dohány (Dohány utcai zsinagóga) je ena izmed najbolj eksotičnih stavb v Budimpešti. Dokončana je bila leta 1862 in je druga največja sinagoga na svetu – v njej je prostora za skoraj 3000 ljudi. Med drugim se ponaša z dobro zvenečimi orglami, tako da v njej pogosto prirejajo koncerte. Na levi strani vhoda v sinagogo je Židovski muzej, v katerem je zbirka starodavnih židovskih ritualnih predmetov in srhljiva razstava o madžarskem holokavstu, v katerem je ugasnilo več kot pol milijona življenj. Območje za sinagogo so leta 1944 preuredili v ograjen židovski geto. Vhod vanj je stal poleg sinagoge, na današnji ulici Wesselényi. V sedmem okrožju, ki se razteza za sinagogo, še danes živi mnogo Židov.

Fotografi sinagogo raje kot zjutraj obiščite popoldan. Najbolj zanimiva fasada z orientalskim okrasjem je namreč obrnjena proti zahodu.

Lokacija: Pešta VII, Dohány utca 2 [Zemljevid]. Transport: Metro M1 (Deák Ferenc tér), M3 (Deák Ferenc tér) M2 (Deák Ferenc tér ali Astoria).