Znamenitosti Budimpešte: Trg junakov

Trg junakov v Budimpešti

Trg junakov, Budimpešta

Hoteli Budimpešta >>

Prostrani Trg junakov (Hősök tere) na koncu Andrássy út je bil zgrajen leta 1896, ravno pravi čas za proslavo ob 1000. obletnici madžarske zasedbe Panonske nižine. Zgodovinske knjige sicer pravijo, da je znameniti Árpád s svojimi možmi in konji v Panonsko nižino prigalopiral kakšno leto ali dve pred letom 896, vendar zgradbe, avenije in spomeniki za milenijsko obletnico niso bili pravočasno dokončani, tako da so Madžari potihoma prilagodili uradno zgodovino.

Sredi trga monumentalnih razsežnosti stoji jonski steber s kipom nadangela Gabrijela, ki v rokah drži krono sv. Štefana. Slednjo si lahko ogledate v parlamentu. Ob vznožju Gabrijelovega stebra je upodobljen Árpád in madžarski plemenski poglavarji, ki so skupaj z njim prispeli v Panonsko nižino. V polkrožnih kolonadah pa so kipi pomembnih madžarskih kraljev in junakov.

Ob boku Trga junakov stojita dve helenistični zgradbi. Na zahodni strani je Muzej umetnosti, na vzhodni pa Palača umetnosti, v kateri pogosto prirejajo razstave moderne umetnosti.

Za Trgom junakov je mestni park (Városliget), med prebivalci Budimpešte priljubljena zelena oaza za nedeljske sprehode. Na robu parka stoji sedmograški grad (Vajdahunyadvár), ki so ga najprej postavili zgolj kot montažno kuliso za milenijska praznovanja leta 1896, nato pa je postal tako priljubljen, da so se odločiti na istem mestu zgraditi pravi grad. Arhitekt Ignác Alpár je dobil nalogo, da mora vanj vključiti vse arhitekturne sloge z Madžarske in ozemelj, ki so bila nekoč pod njeno oblastjo. Južni del pravljičnega dvorca je tako kopija romunskega gradu Hunedoara. V sedmograškem gradu je kmetijski muzej z bogato zbirko mastodontskih parnih kmetijskih strojev in stalinističnih posterjev s podobami mišičastih kmetov.