Znamenitosti Budimpešte: Ulica Vaci

Ulica Vaci v Budimpešti

Ulica Vaci, najbolj znana nakupovalna ulica v Budimpešti, zaprta za promet

Hoteli Budimpešta >>

Váci utca je najslavnejša nakupovalna ulica v Budimpešti. Ob njej je nanizana kopica trgovin, v katerih prodajajo oblačila in obutev priznanih svetovnih blagovnih znamk po višjih cenah, kot v ostalih evropskih prestolnicah. Ne manjka niti trgovin s spominki in nekaj pregrešno dragih restavracij s podpovprečno hrano. Ulico Váci si oglejte kot turistično znamenitost, vendar ne pričakujte, da boste v trgovinah ob njej nakupovali po ugodnih cenah.

Pozor, prevare!

Ko se nad Budimpešto spusti noč in se trgovine zaprejo, na ulici Váci zavladajo vsiljivi gospodje, ki mimoidoče moške vabijo v striptease klube. Ne nasedajte jim, kajti klubi so v lasti mafije, ki gostom po pravilu izprazni denarnice, če je treba, tudi na grob način. Prijave na policijo ne zaležejo – može (in dame) postave, ki se vzvišeno sprehajajo po ulici Váci, mafija verjetno plačuje bolje od države.

Marsikateri moški turist pade tudi v past deklet, ki se v parih sprehajajo po ulici Váci in z mimoidočimi skušajo navezati stik s preprostim vprašanjem, koliko je ura ali kje je ulica Bécsi (mimogrede: ulica teče paralelno z ulico Váci). Potem vas dekleta nenadoma povabijo na pijačo in če rečete da, vas odpeljejo v bar (ponavadi v tistega poleg trgovine C&A, v katerega se povzpnete z dvigalom). Do tukaj je vse v redu, ko dobite račun, pa vas verjetno zadane kap. Ena sama pijača v lokalu namreč lahko stane tudi nekaj sto evrov, ki jih (s pomočjo močnih fantov) v vsakem primeru iztisnejo iz vas. Prijava policiji ne pomaga, kajti cene v tistem lokalu so uradno takšne, kot so, in cenik pravzaprav visi pri vhodu v dvigalo. Kdor ne preveri cenika, je za to kriv čisto sam. Med domačini se je za spretna dekleta z ulice Váci prijel vzdevek konzumlanyok. Lanyok pomeni dekleta, izraza konzum glede na kontekst verjetno ni treba posebej razlagati. Gospodom, ki jim nasedejo, verjetno manjka samokritike, kajti močno dvomimo, da jih dekleta vsak dan ustavljajo na ulici in vabijo na pijačo. A očitno je gospodov, ki ne posumijo, da nekaj ni v redu, na ulici Váci vedno dovolj. Vsakič, ko se sprehodimo po njej, v krempljih konzumlanyok opazimo kakšno novo butasto žrtev.

Lokacija: Pešta V. Transport: metro M1 (Vörösmarty tér), M3 (Ferenciek tere), M2 (Deák Ferenc ter).