Znamenitosti Cebu Cityja, Filipini

Kip poglavarja Lapu Lapu na otoku Mactan v Cebu Cityju na Filipinih

Kip poglavarja Lapu Lapu na otoku Mactan v Cebu Cityju na Filipinih

Hoteli Cebu City >>

Basilica Minor del Santo Niño

V Basilici Minor del Santo Niño hranijo kipec Santo Niña, ki velja za enega od najstarejših verskih reliktov na Filipinih. Kipec Santo. Niña je Magellan leta 1521 izročil filipinski kraljici Juani kot darilo ob krstu. Štiriinštirideset let kasneje je bil Cebu City v vojaškem spopadu popolnoma opustošen. Vojak, ki je brskal po uničenem mestu, pa je na pogorišču ene od hiš našel popolnoma nedotaknjen kipec Santo Niña. Od takrat naprej prebivalci Cebuja kipec Santo Niña častijo kot čudežni verski simbol. V Cebu City se, predvsem v času festivala Sinulog, zgrinjajo reke filipinskih romarjev s Filipinov in vsega sveta, da bi si ogledali in se poklonili tej najpomembnejši filipinski katoliški ikoni.

Magellanov križ

Blizu Basilice Minor del Santo Niño stojita Magellanov križ in kapelica. Križ je 21. aprila 1521 postavil Ferdinand Magellan in označuje mesto, na katerem so bili krščeni prvi Filipinci, ki so sprejeli krščansko vero, med drugim tudi kraljica Juana.

Magellanov križ je najprej stal v neograjeni kapelici. Ker pa so domačini sčasoma začeli verjeti, da ima Magellanov križ čudežno moč, so začeli z njega rezati majhne koščke in jih nositi domov. Zaradi tega so križ kasneje ogradili.

Za Magellanov križ še vedno velja, da ima čudežno moč, tako da mnogi Filipinci od prodajalk pred njim kupujejo sveče. Prodajalke nato izvedejo obredni ples in sveče prižgejo. Okoli Magellanovega križa je posebej živahno v času festivala Sinulog.

Taoistični tempelj

Taoistični tempelj v Cebu Cityju je klasičen primer kitajske arhitekture. Tempelj se po kakovosti izdelave ne more primerjati s starimi kitajskimi templji, kakršni stojijo na primer v Pekingu, a je vseeno zanimiv za tiste, ki še niso obiskali nobenega kitajskega templja.

Taoistični tempelj v Cebu Cityju so zgradili v 50. letih. V templju potekajo številne verske aktivnosti, kar daje vedeti, da v Cebu Cityju živi veliko Kitajcev. Ravno podjetni Kitajci so ključno prispevali k razvoju in industrializaciji Cebu Cityja, čeprav nekaterim Filipincem to ni všeč, saj pravijo, da pohlepni Kitajci izkoriščajo domačine.

Kakor koli, Cebu City ima lepo število bogatašev (ne samo Kitajcev, pač pa tudi Filipincev). Eno izmed bogatih sosesk, tako imenovani Beverly Hills, si lahko ogledate ravno na poti k Taoističnemu templju. Soseska Beverly Hills je zastražena z vseh strani, na vstopnih točkah v sosesko oboroženi varnostniki preverijo vse avtomobile in obiskovalci morajo pri njih pustiti osebno izkaznico. Tudi to je filipinska realnost – kdor ima denar in to pokaže z nakupom vile in bleščečega avtomobila, je lahko kadar koli tarča roparjev ali ugrabiteljev.

Kip poglavarja Lapu Lapu

Kip poglavarja Lapu Lapu stoji na otoku Mactan, nedaleč od letališča Cebu. Kip naj bi stal točno na tistem mestu, kjer je poglavar Lapu Lapu v srditem boju ubil Ferdinanda Magellana. Lapu Lapu v eni roki drži meč, v drugi pa ščit – tako kot naj bi bilo med bojem z Magellanom.