Znamenitosti Cordobe: Alcazar

Vrtovi Alcazarja, Cordoba

Vrtovi so najlepši del Alcazarja

Hoteli Cordoba >>

Alcazar v Cordobi sestavljajo grad, vrtovi in mavrsko kopališče. Vrtovi so najlepši del Alcazarja. Čeprav so bili zgrajeni v času vladavine kristjanov, imajo izrazito mavrski pridih. Tako kot Mavrom je bilo očitno tudi krščanskim vladarjem všeč pomirjujoče žuborenje vode, tako da so v vrtovih številni bazeni in majhni vodometi. Vodo bi lahko malo očistili – ob našem obisku je bila v nekaterih bazenih tako umazana, da smo se pošteno namučili z ustvarjanjem privlačnih fotografij.

Grad v Alcazarju ni nič posebnega. Omembe je vredna dvorana mozaikov v nekdanji kapelici inkvizicije, v kateri je zbirka čudovitih rimskih mozaikov iz 2. in 3. stoletja. Mozaike, ki so nekoč krasili razkošno rimsko vilo, so odkrili leta 1959 pod trgom Corredera.

“Ste že našli mavrsko kopališče?” nas je na vrtu Alcazarja z nestrpnim pričakovanjem v očeh vprašala indijska turistka. “To mora biti zelo zanimivo!” Verjetno je mislila, da kopališče še vedno deluje in da bo v njem, če bo imela srečo, zasačila še kakšnega na pol golega Arabca za povrh. Seveda temu ni tako – mavrsko kopališče pod gradom je zgolj skupina zapuščenih kletnih soban. O vodi ni ne duha ne sluha, o postavnih Arabcih še manj.

Lokacija: Calle Caballerizas Reales, s/n.