Znamenitosti Cordobe: Mezquita

Mezquita je najbolj znana znamenitost Cordobe

Cerkev-mošeja Mezquita v Cordobi

Hoteli Cordoba >>

Cerkev-mošeja v Cordobi je ena izmed najbolj nenavadnih znamenitosti na svetu, na videz neizvedljiva poroka islama in krščanstva.

Mezquito so začeli graditi v 10. stoletju, ko je bila Cordoba prestolnica mavrske kraljevine El-Andalus. Takrat je bila Cordoba največje in najbogatejše mesto v Evropi, ki je na področju kulture in znanosti prekašalo celo Bizanc. Moč, denar in optimistično vzdušje so omogočili izvedbo drznega arhitekturnega projekta, ki ga lahko občudujemo še danes.

Vhod v Mezquito je skozi Patio de los Naranjos (dvorišče oranževcev), na katerem so si nekoč muslimani pred molitvijo umili roke in noge. V notranjosti Mezquite je več kot 850 stebrov, ki se kot neskončen drevored širijo v vse smeri. Stebri so povezani z oboki, zgrajenimi iz opeke in kamna, zaradi česar so značilne rdeče-bele barve. Če k temu dodamo še diskretno svetlobo, ki v Mezquito prihaja skozi okna štirih kupol, in na stotine malih luči v temnejših delih Mezquite, potem ni težko razumeti, da so bili arhitekti po tem, ko je Cordoba zopet padla v krščanske roke, nad mošejo tako navdušeni, da je niso hoteli porušiti. Namesto tega so krščansko katedralo zgradili kar sredi nje.

Danes lahko tako v Cordobi v eni sami zgradbi občudujemo kombinacijo na videz nezdružljivih ideologij in simbolizma. V Mezquiti se orientalski motivi prepletajo z gotskim okrasjem, napisi v arabščini s podobami Kristusa na križu. Mošeja-katedrala v Cordobi je dokaz, da islam in krščanstvo le ne stojita popolnoma na svojih bregovih.

Praktične informacije

Patio de los Naranjos lahko obiščete brezplačno. Nanj vodijo trije vhodi, najveličastnejša so vrata odpuščanja na severozahodni strani dvorišča.

Za obisk mošeje-katedrale si vzemite vsaj dve uri časa. V notranjosti si lahko odpočijete na številnih klopeh, v mošeji je tudi stranišče.

V notranjosti mošeje ne pozabite obiskati mirhaba. Slednji je imel dve funkciji: po eni strani je označeval smer, v kateri je Meka, po drugi strani pa je njegova dobra akustika služila za ojačanje glasu imama, vodje molitve. Strop mirhaba v Cordobi je v obliki školjke. Izklesan je iz enega samega kosa marmorja. Mirhab krasijo bogati bizantinski mozaiki. Zanimivo je, da mirhab v Cordobi ni obrnjen v smeri Meke, pač pa proti jugu, v isto smer, kot mirhab mošeje v Damasku.

Lokacija: Calle Cardenal Herrero 1.