Znamenitosti Dubaja: novi Dubaj

Hoteli Dubaj >>

Burj Al-Arab

Burj Al-Arab, v obliki razpetega jadra zgrajen hotel na umetnem otoku v Dubaju, je ena izmed najbolj razpoznavnih stavb v Dubaju in edini hotel s sedmimi zvezdicami na svetu. O tem, zakaj si hotel zasluži kategorijo sedmih zvezdic, ki dejansko ne obstaja, bi se dalo razpravljati, bi se pa večina verjetno strinjala, da je Burj Al-Arab eden izmed najrazkošnejših hotelov na svetu. V hotelu Burj Al-Arab ni klasičnih hotelskih sob, pač pa le dvonadstropni apartmaji. Najmanjši apartma meri 169 kvadratnih metrov, največji 780 kvadratnih metrov. Rezervirate jih lahko tudi preko našega spletnega mesta – najmanjše v času posebnih ponudb že za manj kot 1.000 € na noč. Rezervacija hotela Burj Al-Arab >>

Radovedneži v hotel Burj Al-Arab nimajo vstopa, saj čez most do hotela prepeljejo samo petične goste, ki si lahko privoščijo nesramno drage apartmaje in se zato pred množicami turistov, ki Burj Al-Arab fotografirajo z obale, počutijo tako zelo pomembne. Verjetno pa ne vedo, da si vstop v Burj Al-Arab lahko izposlujete tudi z nekaj iznajdljivosti in veliko manj denarja. Privoščite si pijačo v lokalu Skyview Bar, 200 metrov nad morjem. Lokal Skyview Bar je tisti štrleči del hotela Burj Al-Arab, ki ga opazite že od daleč. Vanj vas spustijo pod pogojem, da zapravite najmanj 275 dirhamov (55 €) na osebo – odgovornost za vrtoglavico pa nosite sami.

Burj Khalifa (Burj Dubai)

Najvišji nebotičnik na svetu Burj Khalifa v Dubaju

Nebotičnik Burj Khalifa se dviga vrtoglavih 828 metrov pod puščavsko nebo

Nebotičnik Burj Khalifa (najprej so ga poimenovali Burj Dubai) je najvišja zgradba na svetu. Višina nebotičnika je bila dobro varovana skrivnost vse do 4. januarja 2010, ko so ga uradno odprli in sporočili, da je visok vrtoglavih 828 metrov. To je kar kar tristo metrov več od doslej najvišjega nebotičnika Taipei 101 v Tajpeju.

Kljub temu, da na Sheikh Zayed Road, glavni arteriji sodobnega Dubaja, mrgoli visokih nebotičnikov, so v primerjavi z nebotičnikom Burj Khalifa pravi pritlikavci. Nebotičnik Burj Khalifa se, če ni zavit v smog, vidi z vseh koncev Dubaja. Zlahka ga opazite tudi iz letala med pristajanjem oziroma vzletanjem z letališča Dubaj.

Poleg nebotičnika Burj Khalifa stoji trgovsko središče Dubai Mall, največje trgovsko središče na svetu. Izpred glavnega vhoda v Dubai Mall se odpira posebej lep pogled na nebotičnik Burj Khalifa, katerega odsev se svetlika v umetnem jezeru pred njim.

Nebotičnik Burj Khalifa je – tako kot ostale arhitekturne znamenitosti Dubaja – najbolje fotografirati zgodaj zjutraj. Kasneje je pogosto zavit v siv oblak smoga.

Splet: http://www.burjkhalifa.ae

Emirates Towers

Dvojčka Emirates Towers sta dva izmed najlepših nebotičnikov v Dubaju. Stojita na Sheikh Zayed Road. Emirates Office Tower, v katerem so pisarne najuglednejših svetovnih multinacionalk, se dviguje 355, hotel Jumeirah Emirates Towers pa 309 metrov pod puščavsko nebo. Zanimivo je, da imata zaradi različno visokih stropov oba nebotičnika kljub občutni razliki v višini približno enako število nadstropij: v višjem pisarniškem nebotičniku jih je 54, v nižjem hotelskem pa 56.

Nebotičnika Emirates Towers sta povezana z luksuznim nakupovalnim centrom The Boulevard, v katerem so Gucci, Giorgio Armani, Yves Saint Laurent in podobne luksuzne trgovine, v kompleksu okoli njiju pa so številni vrtovi, jezera in celo umetni slapovi.

V hotelskem stolpu je lepo število restavracij in barov, vključno z restavracijo Vu’s v 51. nadstropju, v kateri za intimno vzdušje, dobro hrano, profesionalno postrežbo in prečudovit razgled sicer plačate svojo ceno, a jo je vredno preizkusiti.

Narodna banka Dubaja

Zgradba Narodne banke Dubaja (National Bank of Dubai) na obali morskega zaliva Dubai Creek je najvišja zgradba v Deiri, vzhodnem delu Dubaja. Bolj kot višina je zanimiva ukrivljena oblika glavne fasade Narodne banke Dubaja. Navdih zanjo so arhitekti našli v obliki trupov arabskih čolnov, zasidranih ob obali Dubai Creeka. Fasada Narodne banke Dubaja je obložena z ogledali, v katerih odsevajo obrisi čolnov in modernega dela dubaja Bur Dubai, vključno z najvišjim nebotičnikom na svetu Burj Khalifa.

Dubai Marina

Dubai Marina na zahodnem delu Dubaja je eden izmed prijetnejših delov mesta, ki postaja vedno bolj priljubljen tako med stanovalci kot tudi med obiskovalci Dubaja. Brez nakupovalnega središča seveda tudi tu ne gre (največje nakupovalno središče v Dubai Marini je Marina Mall), na raznih koncih Marine pa kot gobe po dežju rastejo tudi restavracije in bari.

Posebne omembe je vredna svetovno znana restavracija/bar Buddha Bar v Grosvenor House. V restavraciji je mizo brez rezervacije praktično nemogoče dobiti, bar pa je po polnoči nabito poln tudi ob delovnikih. Naj vas ne preseneti, če natakar ob naročanju zahteva vašo kreditno kartico. To je silno nenavaden, vendar v Buddha Baru običajen postopek – vašo kreditno kartico “zaplenijo” do odhoda in s tem preprečijo, da bi se pozabljivci z neporavnanim računom izgubili v noč. Ob tem seveda ni potrebno posebej omenjati, da so cene zasoljene, a nesramno dobri koktejli in prijetno vzdušje so vredni svojega denarja.

Splet: Buddha Bar Dubai