Znamenitosti Dubaja: stari Dubaj

Slikovita četrt Bastakiya v starem Dubaju

Bastakiya je ena od najstarejših četrti Dubaja

Hoteli Dubaj >>

Idealen kraj za začetek spoznavanja starega Dubaja so predeli mesta ne obeh straneh Dubai Creeka. Dubai Creek je ozek morski zaliv, ob katerem so se naselili prvi prebivalci Dubaja. V mirnem zalivu so lahko varno zasidrali svoje ladje, lovili ribe in iskali bisere – dokler jih v tridesetih letih dvajsetega stoletja niso začeli umetno gojiti. Sčasoma je Dubai Creek postal preplitev za vedno večje ladje, ki so pristajale v Dubaju, zato so ga večkrat umetno poglobili. Danes tudi poglobljeni Dubai Creek ne zadostuje več za sprejemanje vedno večjega števila vedno večjih ladij, tako da se je glavnina ladijskega prometa preselila v novo pristanišče Jebel Ali. A v Dubai Creeku, natančneje v dokih Dhow Wharfage, še vedno pristajajo tradicionalni arabski leseni čolni iz na pol pozabljene preteklosti Dubaja. Poleg tega so na obeh straneh Creeka zanimive četrti starega Dubaja z muzeji, umetnostnimi galerijami, prijetnimi lokali in znamenitimi dubajskimi tržnicami (souki) s tekstilom, zlatom, začimbami in ribami.

Bastakiya

Bastakiya je ena izmed najstarejših četrti Dubaja in leži na zahodni strani ozkega morskega zaliva Dubai Creek. Za Bastakiyo so značilne tradicionalne arabske hiše, ograjene z visokimi kamnitimi zidovi, ki so nekoč varovali zasebnost bogatih arabskih stanovalcev. Z odkritjem nafte so se bogati arabski trgovci iz Bastakiye preselili v sodobnejše dele Dubaja, tako da danes v Bastakiyi živijo priseljenci iz drugih držav. A vsaj zaradi arhitekture ima Bastakiya še vedno izrazito arabski pridih. Mnoge hiše so preurejene v prijetne lokale in umetnostne galerije.
Zanimiva značilnost tradicionalnih hiš Bastakiye so bili tako imenovani vetrni stolpi s premišljeno oblikovanimi odprtinami, v katere so lovili veter in ga usmerjali navzdol v hišo. V hišah je bila tako tudi poleti, ko se zunanje temperature v Dubaju lahko povzpnejo blizu petdesetim stopinjam Celzija, povsem znosna temperatura. Danes te oblike hlajenja hiš v Bastakiyi ne uporabljajo več – zamenjali so jo z električnimi klimatskimi napravami.

Muzej Dubaja

V Bastakiyi, natančneje v trdnjavi Al Fahidi, stoji najpomembnejši muzej v Dubaju. Odprli so ga leta 1971 z namenom, da bi v njem predstavili tradicionalni način življenja v Dubaju pred hitro modernizacijo po odkritju nafte. V muzeju so razstavljene starine iz območja Dubaja in afriških ter azijskih držav, s katerimi domačini še vedno živahno trgujejo.

Ob pogledu na malo trdnjavo Al Fahidi se upravičeno pojavi vprašanje, koliko muzejskih eksponatov je sploh lahko v njej. A najzanimivejši del glavnega muzeja v Dubaju se skriva v podzemlju. Pod trdnjavo Al Fahidi so uredili sodoben del Muzeja Dubaja, kjer je zgodovina Dubaja na zanimiv način predstavljena s pomočjo vrhunske večpredstavnostne tehnologije.

Lokacija: Al Fahidi Street, Bastakiya. Odprto: od sobote do četrtka 08:30-19:30, petek 13:30-19:30. Odprto med ramadanom: od sobote do četrtka 09:00-17:00, petek: 14:00-17:00.

Vas kulturne dediščine in potapljaška vas

V Sindaghi, vasi kulturne dediščine in potapljaški vasi, vlada Dubaja poskuša ohraniti spomin na še eno značilnost Dubaja, ki je z modernizacijo mesta skoraj popolnoma izginila. V instantnih, turistom in lokalnim obiskovalcem namenjenih vaseh, je predstavljeno pridobivanje biserov, tkanje in lončarstvo. Vasi sta posebej živahni med dubajskim nakupovalnim festivalom, ki ga ponavadi organizirajo januarja ali februarja vsako leto.

Lokacija: Bur Dubai, ob ustju Creeka. Odprto: od sobote do četrtka 08:30-22:30, petek 08:00-22:30. Odprto med ramadanom: sobota-četrtek 09:00-14:00 in 20:30-24:00, petek 20:30-24:00.

Dhow Wharfage

Dhow Wharfage je verjetno edini predel Dubaja, ki je kljub neverjetnemu napredku tega arabskega mesta ostal praktično nespremenjen. Dhow Wharfage je pristanišče, skupina pomolov na vzhodni strani morskega zaliva Dubai Creek med cesto Baniyas in Dubai Creek Golf & Yacht klubom. Dhow Wharfage je na prvi pogled kaotičen kraj, poln kopic najrazličnejšega tovora, delavcev, kontejnerjev, tovornjakov in lesenih arabskih čolnov. A nakladanje in razkladanje tovora s čolnov kljub vsemu poteka po neki skrivni logiki, katere korenine segajo v davno zgodovino Dubaja. Dhow Wharfage obiščite le, če ste pripravljeni prenašati neznosno vročino, kaos, hrup in umazanijo. V zameno za slednje boste lahko uživali v središču živahnega dogajanja, se mimogrede pogovorili s kakšnim lastnikom čolna in izkoristili neskončno možnosti za fotografiranje. Pri fotografiranju bodite previdni – nekateri delavci in mornarji se radi fotografirajo, drugi ne, tretji za fotografije zahtevajo plačilo.

Obisk Dhow Wharfage, kjer je ob katerem koli času zasidranih na desetine ladij, namenjenih v Indijo in Afriko, je sinonim za vrnitev v pozabljeno preteklost Dubaja. V Dhow Wharfage se zdi, da je vse tako, kot je bilo pred davnimi časi. Edina razlika je, da so delavci z ladij in na ladje včasih nosili začimbe, hrano in obrtne izdelke, danes tovorijo tudi gradbeni material, avtomobilske pnevmatike, hladilnike in klimatske naprave. V vročinski meglici za Dhow Wharfage pa se kot fatamorgana bleščijo visoki nebotičniki sodobnega Dubaja.

Lokacija: Dubai Creek, od Baniyas Road do Dubai Creek Golf & Yacht Club.