Znamenitosti Granade: Albaicin

Mavrsko naselje na griču Albaicin v Granadi

Pogled na grič Albaicin z Alhambre

Hoteli Granada >>

Sprehod po mavrskem naselju na griču Albaicín je eden izmed najprijetnejših in najzanimivejših sprehodov v Granadi. Cilj sprehoda je Mirador San Nicolás, razgledna točka na vrhu Albaicína, s katere se odpira prekrasen pogled na Alhambro in Sierro Nevado v ozadju. Za fotografe je obisk razgledne točke najprimernejši zvečer, ko je Alhrambra obsijana z mehko svetlobo zahajajočega sonca.

Do razgledne točke vodijo brezštevilne ozke ulice in strma stopnišča, speljana med belimi mavrskimi hišami. Na mnogih hišah so modri napisi “Carmen de los Mínimos”, “Carmen Pena Flamenca la Platería”, “Carmen…” To ne pomeni, da v vsaki drugi hiši živi Carmen. Beseda carmen izhaja iz arabske besede karm (vinograd, sadovnjak ali vrt) in v Granadi označuje vilo z vrtom.

Mnoge vile so danes preurejene v prijetne hotele, restavracije in galerije, v skromnejših so stanovanja s pogledom na Alhambro. “Ne glede na število sončnih zahodov, ki jih vidim, so mi vsak dan bolj všeč,” pravi eden izmed prebivalcev Albaicína. Z njegove terase se odpira čudovit pogled na Alhambro.

Z vrha Albaicína se ne pozabite ozreti tudi v drugo smer, proti hribu Sacromonte, na katerem boste opazili vhode v nenavadna podzemeljska prebivališča. Sacromonte je znan po jamskih hišah, v katerih so nekoč prebivali številni Romi.

Lokacija: severozahodno od centra Granade.