Znamenitosti Granade: Alhambra

Palača Nasridov v Alhambri

“Kamnite čipke” v palači Nasridov v Alhambri

Hoteli Granada >>

Alhambra je ena izmed najbolj obleganih znamenitosti v Španiji. Obisk čudovitih mavrskih palač, s katerih se odpira prekrasen pogled na Granado, se za vedno vtisne v popotniški spomin. Glede na sloves Alhambre ne gre pričakovati, da bi si jo lahko ogledali in jo začutili v relativnem miru, tudi izven turistične sezone ne. Število turistov v Alhambri se je tako povečalo, da je morala uprava zavoljo zaščite znamenitosti neprecenljive vrednosti uvesti določene restriktivne ukrepe. Alhambro lahko obišče omejeno število turistov na dan, vstopnice veljajo samo za dopoldanski ali popoldanski obisk, na njih pa je natisnjena tudi ura, ob kateri lahko obiščete palačo Nasridov – največjo mavrsko mojstrovino Alhambre.

Za gladek obisk Alhambre brez neljubih razočaranj se je zato dobro držati spodnjih napotkov.

Nakup vstopnic

Vstopnice za Alhambro lahko kupite na blagajni pred vhodom, na bankomatih banke ServiCaixa v Granadi ali prek interneta na naslovu www.alhambra-tickets.es. Nakup vstopnic prek interneta in na bankomatih ni tako eleganten, kot se zdi na prvi pogled.

Prek bankomatov in interneta prodajo omejeno število vstopnic. Ob našem obisku Alhambre 28. avgusta so bile vstopnice prek bankomata razprodane do 15. septembra! Edini izvedljivi način vnaprejšnjega nakupa vstopnic je tako nakup prek spleta vsaj 10-14 dni vnaprej, pri čemer je treba upoštevati, da se niti z nakupom prek spleta niti z nakupom prek bankomata ne izognete čakanju v vrsti. V obeh primerih morate namreč vstopnice pobrati na avtomatu pred vhodom v Alhambro.

Glede na to, da vstopnic nismo rezervirali vnaprej, smo jih kupili na kraju samem. Na turističnih informacijah v Granadi so nam razložili, da je vstopnice za Alhambro mogoče kupiti le na dan obiska in da naj bomo zaradi gneče na blagajni med 6.30 in 7. uro zjutraj. Ni nam uspelo priti tako zgodaj. V vrsto, ki še zdaleč ni bila tako dolga, kot smo pričakovali glede na paniko, ki so jo zagnali na turističnih informacijah, smo se postavili okoli 7.30. Res pa je, da je bil četrtek – ob koncih tedna Alhambro zagotovo obišče več ljudi. Glede na naše izkušnje bi se bilo torej v vrsto idealno postaviti okoli 7. ure.

Malo pred osmo so po zvočnikih objavili, da so 30 metrov stran tudi avtomati, na katerih je mogoče vstopnice kupiti z bančno ali kreditno kartico. Pred avtomati (ki ravno tako kot blagajna začnejo delovati točno ob 8. uri) je bila veliko krajša vrsta, čakali smo le kakšnih 15 minut. Vendar – ob vnosu številke PIN naše bančne kartice se je avtomat začel pritoževati, da transakcija ni možna. Poskusili smo večkrat – brez uspeha.

Čez dobri dve uri je zazvonil mobilni telefon. Klicali so nas z banke in vprašali, če smo zjutraj s kartico poskušali opraviti transakcijo v Španiji. Zaznali so več poskusov in posumili, da gre za zlorabo. Zakaj transakcija ni uspela, niso vedeli.

Če povzamemo:

  • vstopnice za Alhambro lahko kupite prek interneta, bankomata ali na dan obiska na avtomatu oziroma na blagajni pri vhodu
  • nakup prek interneta, bankomata in avtomata je za 1 evro dražji od nakupa na blagajni
  • z nakupom prek interneta/bankomata se čakanju v vrsti ne izognete popolnoma – vstopnice morate še vedno prevzeti na avtomatu pred vhodom v Alhambro
  • če se odločite za nakup vstopnic na blagajni, se je po naših izkušnjah v vrsto priporočljivo postaviti okoli 7. ure zjutraj (blagajno odprejo ob 8. uri)
  • naša bančna kartica na avtomatu za vstopnice ni delovala – ni nam uspelo ugotoviti, ali je bil to zgolj slučaj ali gre za splošno težavo s karticami slovenskih bank

Obisk Alhambre

Na vsaki vstopnici je natisnjena ura, ob kateri lahko obiščete palačo Nasridov. Ogleda slednje v nobenem primeru ne izpustite – neopisljiva lepota mavrske palače vzame dih. Obisk ostalih delov Alhambre prilagodite obisku palače Nasridov in zagotovite, da ste pri vhodu ob uri, natisnjeni na vstopnici.

V palačo Nasridov vsakih pet minut spustijo natančno 50 obiskovalcev. Po vstopu pa kontrol v smislu trajanja obiska ni več, tako da si palačo lahko ogledate v miru in vam ni treba na hitro zdirjati skoznjo.

Za palačo Nasridov so značilna prijetna notranja dvorišča, skrivnostne dvorane in do najmanjših podrobnosti izdelano mavrsko okrasje, ki bi ga lahko primerjali s kamnitimi čipkami. Najznamenitejši del palače je z vitkimi stebri obdano levje dvorišče, sredi katerega je levji vodnjak. Ob našem obisku (avgust 2008) vodnjaka ni bilo na dvorišču, prebrali smo lahko le obvestilo, da ga restavrirajo. Podatka o tem, kdaj bodo vodnjak ponovno postavili na dvorišče, nam ni uspelo izvedeti.

Ostali deli Alhambre

Lepota palače Nasridov marsikoga tako prevzame, da se v njej zadrži dlje, kot je načrtoval. Prav lahko se zgodi, da vam za ogled celotne Alhambre in njenih vrtov ostane (pre)malo časa. V tem primeru se splača obiskati vsaj naslednja dva dela:

Alcazaba

Alcazaba stoji v neposredni bližini palače Nasridov in je najstarejši del Alhambre. Utrdba iz 9. stoletja z arhitekturnega stališča ni posebej zanimiva, se pa z nje odpira prekrasen pogled na Granado in predvsem na Albaicín, mavrsko naselje na griču nasproti Alhambre.

Generalife

Palačo Generalife so zgradili med 12. in 14. stoletjem. Muslimanski dvorjani so jo uporabljali za počitek. Generalife obkrožajo številni vrtovi, parki in vodnjaki. Z vrtov palače Generalife se odpira prekrasen pogled na Alcazabo in Granado v ozadju. Najbolj znan in največkrat fotografiran del palače je “dvorišče glavnega kanala”, dolgo in ozko dvorišče s kanalom, v katerega so speljani curki vode. Zanimivo je tudi vodno stopnišče, na ograji katerega sta majhna kanala, po katerih teče voda, in Sultanino dvorišče z več vodnjaki.

Lokacija: 1,5 km od centra Granade. Splet: www.alhambra-patronato.es