Znamenitosti Hong Konga: Kowloon

Tržnica z zlatimi ribicami v četrti Kowloon v Hong Kongu

Tržnica z zlatimi ribicami v četrti Kowloon v Hong Kongu

Hoteli Hong Kong >>

Avenija zvezd

Avenija zvezd (Avenue of Stars) je zgrajena po vzoru Hollywooda. Tla avenije so posuta z imeni slavnih hongkonških igralk in igralcev, vključno z Jackyjem Chanom, na aveniji pa stoji tudi kip Brucea Leeja. Preden rečete, da si amerikaniziranih znamenitosti v Hong Kongu že ne boste ogledovali, vedite, da se z Avenije zvezd odpira eden izmed najlepših pogledov na sodobne nebotičnike poslovnega središča na otoku Hong Kong, tako da se jo v vsakem primeru splača obiskati – podnevi in zvečer.

Transport: postaja MTR East Tsim Sha Tsui, izhod J, nato sledite smerokazom.

Urni stolp

Urni stolp (Clock Tower) so leta 1990 razglasili za kulturnozgodovinski spomenik. Stolp je del nekdanje železniške postaje Kowloon Canton Railway Terminus, ki so jo v 70. letih prejšnjega stoletja porušili. Preživel je edinole stolp. Z arhitekturnega stališča ni nič kaj posebnega, je pa zanimiv zaradi tega, ker je zgrajen v značilnem zahodnem slogu.

Izpred urnega stolpa se odpira eden izmed najlepših pogledov na otok Hong Kong. Ob stolpu stoji hongkonški kulturni center, katerega okolica je pokrita s signalom za brezplačen dostop do interneta. Tako lahko na klopcah v prijetnem parku, ob čudovitem pogledu na otok Hong Kong, mimogrede še preverite elektronsko pošto.

Transport: postaja MTR East Tsim Sha Tsui, izhod J, nato 10 minut peš. Iz otoka Hong Kong (natančneje iz pomola Wan Chai ali Central) se lahko do urnega stolpa (oziroma pomola Tsim Sha Tsui pred njim) pripeljete z znamenitim trajektom Star Ferry.

1881 Heritage

1881 Heritage je zanimiva stavba na cesti Canton (Canton Road), nekaj korakov od urnega stolpa in pomola trajekta Star Ferry. V viktorijanski stavbi 1881 Heritage, ki pooseblja bogato kolonialno dediščino Hong Konga, je bil od konca 19. stoletja pa vse do leta 1997 sedež hongkonške pomorske policije. Zdaj je stavba 1881 Heritage preurejena v hotel in luksuzno nakupovalno središče, v katerem kraljujejo trgovine z najbolj prestižnimi svetovnimi blagovnimi znamkami oblačil, ur in nakita.

Stavba 1881 podnevi morda ni nič posebnega, je pa zato toliko lepša zvečer, ko jo razsvetljujejo diskretni žarometi. Dodatna poslastica za fotografe je fotogeničen, prav tako osvetljen vodnjak pred njo.

Transport: postaja MTR Tsim Sha Tsui, izhod E. Hodite proti Salisbury Road, zavije desno in pojdite skozi podhod poleg YMCA. 1881 Heritage je na drugi strani podhoda.

Nočna tržnica na ulici Temple

Nočna tržnica na ulici Temple (Temple Street Night Market) je privlačna za ljubitelje poceni nakupovanja. Prevladuje blago, zanimivo za moške, zato tržnico nekateri imenujejo tudi tržnica za moške. Primerjali bi jo lahko z znamenito kitajsko tržnico na ulici Petaling v Kuala Lumpurju. Tržnico odprejo že ob štirih popoldan, a najbolj živahna postane po sončnem zahodu. Na tržnici je vedno gneča, kar s pridom izkoriščajo žeparji, zato bodite pri potepanju po njej previdni. Za cene se je treba trdo pogajati. Tržnico zaprejo okoli polnoči.

Transport: postaja MTR Jordan, izhod A. Zavijte na desno in hodite po ulici Jordan. Ulica Temple je tretja na desni.

Tržnica za ženske

Na tržnici za ženske (Ladies’ Market) na ulici Tung Choi prevladujejo torbice, modni dodatki in poceni ženska oblačila. Tržnica je odprta vsak dan od 12. do 23:30.

Transport: postaja MTR Mong Kok, izhod E2 (Nelson Street).

Tržnica z žadom in ulica žada

Izdelki iz žada so v Hong Kongu zelo priljubljeni. Tržnica z žadom je v četrti Yau Ma Tei, na križišču cest Kansu in Battery. Na tržnici je več kot 400 stojnic, na katerih prodajajo žad vseh vrst, velikosti in oblik. Cene so zelo različne, a nakup žada svetujemo le poznavalcem, saj vas prodajalci v nasprotnem primeru zlahka in z največjim veseljem pretentajo. Blizu tržnice z žadom je ulica žada. Le-ta je na cesti Canton, med ulico Kansai in cesto Jordan. Trgovine na ulici žada so odprte od ponedeljka do sobote od 10. do 16. ure. Na križišču cest Canton in Jordan stoji velikanski kos žada, ki tehta kar tri tone.

Transport: postaja MTR Yau Ma Tei, izhod C, nato peš do ulice Kansu.

Vrt ptičev, tržnica z rožami in tržnica z zlatimi ribicami

Vrt ptičev (Bird Garden) se razprostira po idiličnem kitajskem vrtu na ulici Yuen Po. Tam je približno 70 stojnic, na katerih prodajajo raznovrstne ptice – od malih kanarčkov do velikanskih papig. Nekatere papige niso v kletkah, a se jim ne približujte preveč, saj vas lahko pošteno kavsnejo. Verjetno boste opazili opozorilne znake. V splošnem velja, da si je ptice zanimivo ogledati, kontaktom z njimi pa se je zaradi možnosti prenašanja bolezni (na primer ptičje gripe) najbolje izogibati. Vrt ptičev je odprt vsak dan od 7. do 20. ure.

Poleg vrta ptičev je barvita tržnica z rožami, na kateri prodajajo raznovrstno cvetje: od nizozemskih tulipanov do tropskih orhidej. Cene cvetja so presenetljivo nizke. Tržnica z rožami je odprta vsak dan od 7. do 19. ure.

Nedaleč stran, na ulici Tung Choi, je tržnica z zlatimi ribicami. V številnih trgovinah na tej ulici ne prodajajo le zlatih ribic, pač pa vsakovrstne tropske lepotice. Na akvarijske ribe se sicer ne spoznamo, a so nas barvite trgovine kljub temu izjemno navdušile, zato predvidevamo, da je za ljubitelje rib toliko bolj zanimiva. Akvarijske ribe so očitno zelo priljubljene tudi med domačini, saj je bila na tržnici ob našem obisku velika gneča, kar je še dodatno prispevalo k nepozabnemu vzdušju. Tržnica z zlatimi ribicami je odprta od 10:30 do 22. ure.

Transport: postaja MTR Prince Edward, nato peš po Prince Edward Road West.

Tempelj Sik Sik Yuen Wong Tai Sin

Wong Tai Sin je eden izmed najbolj priljubljenih templjev med domačini Hong Konga. Po umetniški vrednosti se resda ne more primerjati z arhitekturnimi mojstrovinami Pekinga, je pa zato toliko bolj privlačen zaradi izjemno živahnega vzdušja, ki vlada v njem.

V templju Wong Tai Sin prakticirajo vse tri glavne kitajske vere: budizem, taoizem in konfucionizem. Tempelj stoji sredi stanovanjske soseske in daje vtis verske oaze v senci sodobnih nebotičnikov. V templju so številni napovedovalci prihodnosti, h katerim se domačini radi zatekajo po nasvet. Postopek napovedovanja prihodnosti je sledeč: obiskovalci vzamejo ovalno posodo, v kateri so palčke s številkami. Posodo nato stresajo, dokler ena od palčk ne pade iz posode. S to palčko potem gredo k napovedovalcem prihodnosti, ki jim svetujejo na podlagi številke, napisane na palčki. Nekateri napovedovalci (oziroma napovedovalke) prihodnosti govorijo tudi angleško.

Drugi razlog, zaradi katerega domačini radi zahajajo v tempelj Wong Tai Sin, pa je uresničevanje želja. Pravijo, da bogovi iz templja Wong Tai Sin obiskovalcem, ki pred oltarji prižgejo kadilo, radi izpolnijo njihove goreče želje.

Transport: postaja MTR Wong Tai Sin, izhod B2 ali B3. Tempelj je le 3 minute hoda od navedenih izhodov.