Znamenitosti Hong Konga: otok Hong Kong

Otok Hong Kong

Otok Hong Kong

Hoteli Hong Kong >>

The Peak

Tik za poslovnim središčem Hong Konga se strmo dviga The Peak, najvišja vzpetina na otoku Hong Kong, s katere se odpira prekrasen pogled na Hong Kong. Na hrib The Peak se je najbolje odpeljati s tramvajem, imenovanim Peak Tram, ki vozi že od leta 1888. Vožnja s starim tramvajem je prijetna in zaradi izjemno strmega naklona proge hkrati srhljiva. Med vožnjo z znamenitim tramvajem se potnikom zazdi, da so visoki nebotičniki, mimo katerih se peljejo, nagnjeni dobesedno za 45 stopinj.

Glede na to, da je The Peak ena izmed najbolj priljubljenih turističnih točk v Hong Kongu, na vrhu ne manjka trgovin, kavarn in restavracij, a najbolj seveda očara razgled – tako podnevi kot ponoči.

Ena izmed najboljših razglednih točk je paviljon levov (Lions View Point Pavilion).

Transport: The Peak Tram s spodnje postaje tramvaja na Garden Road, do katere se s centralnega pomola 6 (Central Pier 6) lahko pripeljete z mestnim avtobusom številka 15C ali pa se sprehodite od postaje MTR Central, izhod J2.

Cesta Hollywood (Hollywood Road) in tempelj Man Mo

Ob Hollywood Road (znani tudi po imenu Cat Street) je nanizanih na desetine trgovin s kitajskimi starinami in raznovrstnimi rokodelskimi izdelki, zaradi česar je priljubljena med ljubitelji starin. Tempelj Man Mo, stisnjen med visoke stanovanjske nebotičnike, pa je fotogeničen kitajski tempelj, posvečen bogu literature (Man) in vojne (Mo). Odprt je od 8. ure zjutraj do 6. ure zvečer.

Transport: postaja MTR central, izhod D2, nato zavijte desno na Theatre Lane in hodite vzdolž Queen’s Road Central proti zgradbi The Center. Od tu se s tekočimi stopnicami Central – Mid-Levels Escalator odpeljite do Hollywood Road (izhod na Hollywood Road je dobro označen).

Zahodna tržnica

Zahodna tržnica (Western Market) je simpatična, v kolonialnem slogu zgrajena rdeče-bela stavba, v kateri je bila nekoč res tržnica, zdaj pa so v njej moderne trgovine z umetniškimi in obrtniškimi izdelki.

Transport: postaja MTR Sheung Wan, izhod B ali C.

SoHo

Vas ime SoHo spominja na znano zabaviščno četrt v Londonu? Tudi v Hong Kongu jo imajo in SoHo tu pomeni “south of Hollywood Road”. V hongkonškem SoHu (torej v četrti, južno od ceste Hollywood) je množica dražjih mednarodnih restavracij in barov. Največja koncentracija le-teh je ob ulicah Staunton, Elgin in Shelley. Do zabaviščne četrti Soho se najlažje pripeljete z najdaljšimi tekočimi stopnicami na svetu, Central – Mid-Levels Escalator.

Transport: postaja MTR central, izhod D2, nato zavijte desno na Theatre Lane in hodite vzdolž Queen’s Road Central proti zgradbi The Center. Od tu se v SoHo povzpnite s tekočimi stopnicami Central – Mid-Levels Escalator.

Lan Kwai Fong

Lan Kwai Fong je še ena priljubljena zabaviščna četrt z bogatim nočnim življenjem blizu poslovnega središča Hong Konga. Podnevi je četrt Lan Kwai Fong za Hong Kong neobičajno zaspana, mir motijo le dostavni tovornjaki, ki v številne restavracije in bare vozijo hrano in pijačo. Po sončnem zahodu, ko se v četrti Lan Kwai Fong prižgejo živobarvne neonske luči, pa le-ta zaživi v popolnoma drugačnem ritmu. V klube, bare in restavracije četrti Lan Kwai Fong se vsak večer zgrne množica zabave željnih domačinov, v Hong Kongu živečih tujcev in turistov.

Ulica Wing Lok

Na ulici Wing Lok, imenovani tudi ulica ginsenga in lastovičjih gnezd, je množica tradicionalnih kitajskih trgovin, v katerih prodajajo razne vrste zdravilnega ginsenga in lastovičja gnezda. Korenine ginsenga veljajo za eno izmed najbolj znanih kitajskih zdravil, ki pomagajo pri raznovrstnih težavah. Ginseng visoke kakovosti lahko doseže astronomsko visoke cene in tudi lastovičja gnezda, iz katerih Kitajci pripravljajo znamenito juho, še zdaleč niso poceni. Med ginsengom in lastovičjimi gnezdi je mogoče opaziti tudi druga tradicionalna kitajska zdravila – mi smo na primer naleteli na posušene kuščarje.

Podoben izbor trgovin s ginsengom in lastovičjimi gnezdi je tudi na bližnji ulici Bonham Strand West.

Transport: postaja MTR Sheung Wan, izhod B.

Des Voeux Road West

Ulica Des Voeux Road West slovi po raznovrstnih posušenih specialitetah iz morskih globin. Na tej ulici je na desetine kitajskih trgovin, v katerih prodajajo posušene ribe in morske sadeže: od ostrig do morskih kumar in plavuti morskega psa.

Trgovine na ulici Des Voeux Road West prodajajo morsko hrano na drobno in tudi na debelo, zaradi česar je ulica vedno dobesedno preplavljena s tovornjaki, vozički, neznansko visokimi kopicami kartonastih škatel in seveda delavci.

Ulica Des Voeux Road West je tako idealen kraj za ljubitelje živahnih tržnic, če vas le močan vonj po posušeni morski hrani ne moti preveč.

Transport: postaja MTR Sheung Wan, izhod B.

Tekoče stopnice Central – Mid-Levels

Tekoče stopnice Central – Mid-Levels (Central – Mid-Levels Escalator) so najdaljše pokrite tekoče stopnice na svetu, vpisane v Guinnesovo knjigo rekordov. Dolge so kar 800 metrov, vendar ne v enem kosu. Sestavljene so iz več tekočih stopnic in tekočih trakov.

Tekoče stopnice Central – Mid-Levels povezujejo poslovno četrt Hong Konga s stanovanjsko četrtjo Mid-Levels. Hong Kong je izjemno hribovito mesto in ulice so ozke, strme ter zelo prometne. Namen tekočih stopnic je bil skrajšati čas, ki ga prebivalci Hong Konga potrebujejo za pot do službe in nazaj, kar jim je zelo dobro uspelo. Pot v eno smer traja približno 20 minut, a ker večina domačinov na stopnicah ne stoji, pač pa po njih (včasih zelo hitro!) hodijo, so v službi (in doma) dobesedno v nekaj minutah.

Stopnice tečejo navzdol od 6. do 10. ure zjutraj (torej takrat, ko ljudje hitijo v službo), navzgor pa od 10:20 dopoldan do polnoči.

Najbolje je, da se po stopnicah popelje po 9. uri zjutraj, ko je jutranja konica mimo – razen, če si želite sodelovati v jutranji hongkonški dirki.

Duddell Street Steps & Gas Lamps

Stopnice in plinske svetilke na ulici Duddell so ena izmed manj znanih znamenitosti otoka Hong Kong, so pa zanimive zaradi tega, ker so štiri plinske svetilke ob stopnicah edine štiri preostale plinske svetilke v Hong Kongu. Svetilke so bile postavljene med leti 1875 in 1889. Stopnice povezujejo Ice House Street in Duddell Street.

Transport: postaja MTR Central.

Katedrala sv. Janeza

Katedrala sv. Janeza je najstarejša ohranjena zahodna verska stavba v Hong Kongu. Na prvi pogled daje vtis, da je katedrala gotska, vendar je bila v gotskem slogu zgrajena šele leta 1849. Ob besedi katedrala večina popotnikov pomisli na veličasten arhitekturni dosežek, a katedrala sv. Janeza v Hong Kongu, obkrožena s supermodernimi nebotičniki, je majhna in v primerjavi z evropskimi cerkvami skromna. Jo je pa zanimivo obiskati zaradi tega, ker v gotskem slogu zgrajene katedrale v Aziji niso ravno pogoste. Katedrala je odprta vsak dan od 7. do 18. ure.

Transport: postaja MTR Central.

Nebotičnik Bank of China

Nebotičnik Bank of China je zaradi svoje nenavadne oblike prizme eden izmed najbolj vpadljivih nebotičnikov v Hong Kongu. Vidi se ga že od daleč, saj ima kar 70 nadstropij. 368 metrov visok nebotičnik Bank of China je eden izmed najvišjih nebotičnikov v Hong Kongu. Njegova oblika nekatere spominja na bambus. Obiskovalci se lahko povzpnejo na zaprto razgledno ploščad v nadstropju 43/F, vendar morajo pred tem skozi ostro varnostno kontrolo. Po tem, ko skozi rentgen spustijo svojo prtljago, se morajo z osebnim dokumentom prijaviti na recepciji, kjer dobijo kartico, s pomočjo katere se s točno določenim dvigalom lahko odpeljejo izključno v nadstropje 43/F. Od tam se odpira veličasten panoramski pogled na mesto, a fotografi se morajo spopasti z motečimi odsevi luči v steklenih stenah.

Transport: postaja MTR Central.

Sedež banke HSBC

Sedež banke HSBC je zagotovo najbolj znana sodobna zgradba v Hong Kongu. Ta nebotičnik ni ne najvišji ne najbolj vpadljiv, a se okoli njega pletejo številne urbane legende.

Nebotičnik je v celoti zgrajen iz gradbenega jekla, brez kakršnega koli železobetona. Dele nebotičnika so izdelali v tujini in ga v Hong Kongu dobesedno samo sestavili. Vsa popravila v nebotičniku (na primer popravila vodov klimatskih naprav in celo preurejanje prostorov) je mogoče opraviti brez kakršnih koli zidarskih del. Sestavne dele nebotičnika enostavno odprejo, popravijo ali premestijo, kot da bi bil zgrajen iz Lego kock. Sedež banke HSBC so zgradili pred vrnitvijo Hong Konga Kitajski. Takrat se je mnogih prebivalcev Hong Konga, investitorjev in bančnikov loteval strah, kaj se bo zgodilo s Hong Kongom, ko bo prišel nazaj pod kitajsko oblast. In ker bančniki sovražijo tveganja, naj bi bil nebotičnik zgrajen celo na način, da ga je mogoče brez kakršne koli škode razstaviti, odpeljati drugam in ga ponovno sestaviti. Seveda se po letu 1997, ko je Hong Kong spet prišel pod Kitajsko, v mestu ni zgodilo nič dramatičnega in tako tudi sedež banke HSBC še vedno stoji na svojem mestu. Morda tudi zaradi tega, ker naj bi imela stavba najboljši feng shui v mestu. Feng shui je stara kitajska znanost o silah narave, ki ključno vplivajo na kakovost bivanja ljudi. Banka HSBC pa stoji na kraju, kjer prevladujejo najboljše sile. Ena izmed pomembnih značilnosti je, da je za stavbo hrib, pred stavbo pa morje. A ker je od banke HSBC do morja kar daleč, so se v banki odločili kupiti zemljišče vse do morja, tako da pred njo nihče ne more postaviti novega nebotičnika, ki bi pokvaril idealen feng shui.

Transport: postaja MTR Central.