Znamenitosti Kjota: ArašijamaBooking.com

Most Togetsukjo Arašimaja

Most Togetsukjo v Arašijami

Arašijama je prijetno turistično okrožjev zahodnem predmestju Kjota. Območje je bilo priljubljeno med popotniki že v obdobju Heian (794-1185), v katerem ga je rado obiskovalo japonsko plemstvo, ki je tam uživalo v neokrnjeni naravi. Danes turisti v Arašijamo radi zahajajo skozi vse leto, največje število obiskovalcev pa se tja odpravi spomladi, ko cvetijo češnje, ali jeseni, ko se gozdovi odenejo v živahne barve.

Most Togetsukjo

Ena od glavnih znamenitosti Arašijame je most Togetsukjo. Ime v prevodu pomeni “lunin most”. Prvič so ga zgradili v obodbju Heinan (794-1185), nazadnje pa so ga obnovili leta 1930. Most je zelo slikovit, predvsem v kombinaciji z gozdovi in hribi v ozadju. Ob reki zraven mosta je park, v katerem je več dreves češenj.

Bambusov gozd

bambusov gozd

Bambusov gozd v Arašijami

Druga privlačna znamenitost Arašijame je bambusov gozd, skozi katerega vodi slikovita pot za obiskovalce. Bambusov gozd je posebej privlačen v vetrovnem vremenu, ko se bambusova debla nežno zibajo. Ob obisku bambusovega gozda smo se počutili, kot bi se naenkrat znašli v filmu Crouching Tiger, Hidden Dragon. Bambus na Japonskem že več stoletij uporabljajo za izdelovanje raznovrstnih izdelkov, na primer košar, kozarcev in škatel. Ti so na voljo v številnih trgovinah s spominki v Arašijami.

Tempelj Tenriudži

Tempelj Tenriudži

Tempelj Tenriudži v Arašijami

Pot skozi bambusov gozd vodi do zadnjega vhoda v tempelj Tenriudži, ki je prav tako ena od glavnih znamenitosti Arašijame. Tempelj je odprt od 8:30 do 17:30 (od konca

oktobra do konca marca do 17:00). Vstopnina v vrtove znaša 500 jenov in dodatnih 100 jenov za obisk notranjosti nekaterih stavb.

Tenriudži je eden od velikih zen templjev v Kjotu. Je največji in najzanimivejši v Arašijami. Zgradili so ga leta 1339 in je danes uvrščen na Unescov seznam kulturne dediščine. Zanimive niso le stavbe templjev, ampak tudi do potankosti urejeni vrtovi in ribniki v japonskem stilu.

Turistični vlak Saga

Eden od glavnih razlogov obiska Arašijame je tudi vožnja s turističnim vlakom Saga. 25-minutna vožnja poteka od Arašijame do Kameoke, od koder se lahko z običajnim vlakom vrnete v Kjoto. Pravijo, da je vožnja zelo zanimiva, a na dan našega obiska Arašijame turistični vlak ni vozil. Bila je sreda in uslužbenec na železniški postaji nam zaradi jezikovnih preprek ni znal pojasniti, ali je turistična proga zaprta vsako sredo ali je bila zaprta le tisti dan, na katerega je precej močno deževalo. Zaradi dežja in narasle reke tudi niso organizirali voženj s čolni po reki, na katere se turisti prav tako radi odpravijo.

Arašimajski tofu

Arašijamski tofu

Malo smo bili razočarani, da se nam na vožnjo s turističnim vlakom ni uspelo podati, a smo se hitro spravili v dobro voljo v eni od lokalnih restavracij na glavni ulici Arašijame, kjer so nam postregli s tradicionalnim arašijamskim tofujem v najrazličnejših oblikah in ročno izdelanimi japonskimi rezanci. Arašijama slovi po posebni metodi izdelave tofuja, zato ob obisku tega kjotskega predmestja vsekakor priporočamo, da obiščete kakšno od lokalnih restavracij.

Prevoz do Arašijame

Do Arašijame se je najpreprosteje pripeljati z vlakom Japonskih železnic (JR) s postaje Kjoto. Med Kjotom in Arašijamo vozijo vlaki na liniji JR Sagano. Vožnja traja samo 15 minut in stane 240 jenov. S postaje Saga-Arašijama do centra Arašijame je 5-10 minut hoje po dobro označeni poti, ki vodi skozi stanovanjsko naselje, tako da si mimogrede lahko ogledate še male, vendar do potankosti urejen japonske hiše, in pri tem doživite nekaj tipičnega primestnega življenja na Japonskem.