Znamenitosti Kjota: GionBooking.com

Gion Kjoto

Četrt Gion v Kjotu

Četrt Gion v Kjotu, ki leži v okolici avenije Šijo med templjem Jasaka in reko Kamo, slovi predvsem po gejšah. Četrt prekipeva od življenja in je ponoči videti še lepša kot podnevi. V njej se druga ob drugi drenjajo trgovine, restavracije in čajnice (očaja), v katerih goste zabavajo gejše (v kjotskem dialektu: geiko) in njihove učenke, ki se imenujejo maiko.

Četrt Gion je od zgodnjega jutra do poznega večera preplavljena s turisti, ki si želijo ogledati predvsem tradicionalne lesene trgovske hiše, imenovane mačija. Ker so nekoč davke odmerjali glede na širino hiš ob cesti, imajo zelo ozka pročelja. A čeprav so hiše široke le pet ali šest metrov, se raztezajo do dvajset metrov v globino.

Najbolj priljubljeno območje v četrti Gion je ulica Hanami-kodži, ki poteka od avenije Šijo do templja Kennindži. Ob tej ulici so številne lepe (in drage) restavracije, v katerih strežejo kjotsko različico kaiseki rjori, to pomeni visoke japonske kulinarike. Med restavracijami so posute številne čajnice. Slednje so najbolj ekskluzivni in dragi lokali v Kjotu, kjer goste zabavajo prej omenjene gejše maiko in geiko. Gejše so do popolnosti izučene iz umetnosti lahkotnih pogovorov, ceremonialnega točenja pijače, pivskih iger, glasbe in petja. Njihovo družbo si lahko privoščijo le najpetičnejši gostje, pri čemer se ne morejo preprosto pojaviti v kakšni od čajnic, ampak jih lahko obiščejo le po priporočilu kakšnega od obstoječih gostov. Slišali smo sicer, da v zadnjem času obstajajo tudi turistične agencije, ki ponujajo izkušnjo zabave z gejšami, vendar ta zagotovo ni tako pristna kot v pravih, tradicionalnih čajnicah. Velika večina turistov tako gejše lahko vidi le na ulici, ko se odpravljajo na delo ali z njega. Turisti se žal obnašajo kot neizprosni paparaci in gejše neusmiljeno fotografirajo, kar pa ni niti najmanj vljudno.

Avenija Šijo, ki teče po sredini četrti Gion, je priljubljena nakupovalna ulica. V številnih trgovinah ponujajo lokalne izdelke, vključno s sladkarijami in izdelki japonske domače obrti.

Obisk Giona se lahko kombinira s sprehodom po bližnji četrti Higašijama med templjem Jasaka in Kijomizudero. V tej četrti je več starih, lepo ohranjenih ulic, in tradicionalnih trgovin, v katerih prodajajo raznovrstno lokalno hrano, izdelke domače obrti in spominke.