Znamenitosti Kjota: svetišče Fušimi InariBooking.com


Svetišče Fušimi Inari

Svetišče Fušimi Inari v Kjotu

Svetišče Fukušimi Inari (Fukushimi Inari Taisha) je pomembno šinto svetišče v južnem delu Kjota. Znano je po tisočih živordečih vratih torii, s katerimi so prekrite poti za glavno stavbo svetišča. Poti vodijo skozi gozd na sveto goro Mout Inari, ki je visoka 233 metrov.

Fušimi Inari je najpomembnejši od več tisoč svetišč, posvečenih Inariju, šintskem bogu riža. Lisice veljajo za glasnike boga Inari, zato je na posestvu svetišča več kipov lisic. Svetišče Fušimi Inari je bilo prvič zgrajeno davnega leta 794.

Glavni namen obiska svetišča je vzpon na hrib, ki se nahaja za njim, vendar si splača podrobneje ogledati tudi samo svetišče. Na vhodu v svetišče kraljujejo vrata Romon, ki jih je leta 1589 podaril slavni voditelj Tojotomi Hidejoši. Za vrati stoji glavna stavba svetišča (Honden) in razna pomožna poslopja.

Za svetiščem se nahaja vhod na pot, pokrito s toriji. Začne se z dvema vrstama na gosto postavljenih vrat, ki se imenujeta Senbon Torii (vrata tisočerih torijev). Vrata tori na celotni poti so podarili posamezniki in podjetja. Imena donatorjev so vtisnjena na zadnji strani vsakih vrat. Majhna vrata stanejo okoli 400.000 jenov (3.000 EUR), za največja vrata pa donatorji lahko odštejejo tudi po milijon jenov (skoraj 7.500 EUR).

Hoja do vrha hriba traja 2-3 ure, vendar se večina obiskovalcev odloči le za kratek, morda polurni sprehod po spodnjem delu poti. Ob potjo stoji več manjših svetišč. Po približno 30-45 minutah hoje lahko dosežete križišče Jotsutsudži, od koder se odpira lep pogled na Kjoto. Večina obiskovalcev se odpravi le do te točke, saj na nadaljnji poti ni videti dosti novega.

Prevoz do svetišča Fušimi Inari

Svetišče Fušimi Inari se nahaja v neposredni bližini železniške postaje JR Inari. To je druga postaja z glavne kjotske postaje Kjoto na liniji JR Nara. Vožnja traja 5 minut, enosmerna vozovnica stane 140 jenov.

Odpiralni čas in vstopnina

Svetišče Fušimi Inari je odprto neprekinjeno in vsak dan. Vstopnine ni.