Znamenitosti Krakova: Florijanova vrata

Florijanova vrata v Krakovu na Poljskem

Florijanova vrata v Krakovu na Poljskem

Hoteli Krakov >>

Le nekaj korakov od barbakana stojijo 33,5 metrov visoka Florijanova vrata. Zgradili so jih okoli leta 1300. Nekoč so bila del mogočnega mestnega obzidja, s katerim je bil obkrožen ves Krakov, danes pa je mogoče videti le še Florijanska vrata, majhen del obzidja poleg njih in tri obrambne stolpe. Preostanek mestnega obzidja so v 19. stoletju dokončno podrli in ga preuredili v prijeten park, ki danes obkroža stari Krakov.

Južno steno Florijanovih vrat krasi relief Sv. Florijana iz 16. stoletja, baročno streho pa so zgradili leta 1694. Florijanova vrata so bila nekoč povezana z utrdbo barbakan z dvižnim mostom in z zidovi zaščitenim prehodom.

Skozi Florijanova vrata so nekoč vstopali kralji, princi in ostale visokosti, ki so se udeležile procesij ob kronanjih poljskih kraljev. Procesije so potekale po tako imenovani kraljevski poti, od Florijanovih vrat po Florijanovi ulici do Glavnega trga in nato po Grodzki ulici do Vavelskega gradu. Isto pot danes prehodi vsak turist v Krakovu, saj so ob njej nanizane najpomembnejše krakovske znamenitosti.