Znamenitosti Krakova: Kazimierz

Prodajalec prest v Krakovu

Prodajalec prest v Krakovu

Hoteli Krakov >>

Krakovska četrt Kazimierz je bila nekoč ločeno naselje, ki ga ustanovil kralj Kazimir (Kazimierz) Veliki. V 15. stoletju so v Kazimierzu ustanovili avtonomno židovsko četrt. Naslednja tri stoletja je židovski del Kazimierza cvetel. Vanj so se priseljevali Židje iz vse Evrope, tako da je imelo to židovsko naselje leta 1630 že 4500 prebivalcev.

Leta 1941 so nemške sile vse krakovske Žide na silo preselili v geto na severnem delu Kazimierza. Večina od 17.000 Židov je kasneje izginila v koncentracijskih taboriščih, kakršen je bil Auschwitz. Kazimierz je začel nezadržno propadati, tudi po vojni zanj niso dobro skrbeli.

A danes v četrti Kazimierz vlada bolj optimistično vzdušje. Hiše postopno obnavljajo, med židovskimi trgovinami se pojavljajo nove restavracije, kavarne in bari. Predvsem na Novem trgu (Plac Nowy) je ob večerih, ko ga preplavijo zabave željni mladi, posebej živahno. Če Glavnemu trgu vladajo turisti, potem Novemu trgu vladajo pripadniki najrazličnejših subkultur.

Najpomembnejša znamenitost v židovski četrti Kazimierz je stara sinagoga na ulici Szeroka. Sinagogo so v 15. stoletju zgradili češki Židje in je najstarejša sinagoga na Poljskem. Med drugo svetovno vojno so jo uničili nacisti, kasneje so jo obnovili in preuredili v židovski muzej zgodovine.