Znamenitosti Krakova: rudnik soli Wieliczka

Rudnik soli Wieliczka blizu Krakova na Poljskem

Rudnik soli Wieliczka blizu Krakova

Hoteli Krakov >>

Rudnik soli Wieliczka je ena izmed najbolj znanih turističnih znamenitosti Krakova oziroma kar cele Poljske. Sol so v rudniku Wieliczka kopali od srednjega veka pa vse do leta 1996, ko so rudarjenje zaradi nedobičkonosnosti dokončno zaustavili. A dobiček še vedno prinašajo množice turistov, ki se v spremstvu uniformiranih vodičev spuščajo v skrivnostne globine rudnika.

Obisk rudnika Wieliczka je možen samo z vodičem. V glavni turistični sezoni je voden ogled rudnika v angleškem jeziku praktično vsake pol ure, tako da obiskovalcem ni treba dolgo čakati. Ne pozabite, da je temperatura v rudniku vedno 15 stopinj Celzija, ogled pa traja najmanj uro in pol – poleti vas bo v kratkih rokavih in hlačah v rudniku zagotovo zazeblo.

Rudnik soli Wieliczka je več kot 200 kilometrov dolg labirint rovov in dvoran. Za turiste je odprtih približno 1,5 kilometra rovov in dvoran, v katerih lahko občudujejo številne, iz soli izklesane figure: od poljskih zgodovinskih osebnosti do slavnih obiskovalcev rudnika in palčkov, za katere rudarji pravijo, da so jim včasih prišli pomagat pri kopanju soli. V rudniku je hkrati na nazoren način predstavljena primitivna, vendar domiselna tehnologija, s pomočjo katere so pred več sto leti v rudniku kopali sol. Najbolj veličastna dvorana v rudniku soli Wieliczka je dvorana Sv. Kinge, ki je dolga kar 54 metrov, visoka 12 metrov in široka 18 metrov. Okrašena je s čudovitimi lestenci, stene pa prekrivajo biblični prizori, izklesani iz soli.

Turistična pot po rudniku se začne 64 metrov pod zemljo in zaključi 135 metrov pod zemljo, od koder turiste s hitrim dvigalom prepeljejo nazaj na površje. A dvigal je očitno premalo – ob našem obisku smo morali na povratek na površje čakati skoraj eno uro! Ob tem smo si čas poskušali krajšati na vse mogoče načine – preizkusili smo celo, če 135 metrov pod zemljo delujejo mobilni telefoni. Presenečeno smo ugotovili, da v ta del rudnika (kjer so tudi trgovine in restavracije) niso napeljali le GSM signala, pač pa imajo celo brezžično povezavo do interneta – in to nezaščiteno. Med dolgim čakanjem na dvigalo smo tako lahko vsaj v miru odgovorili na elektronsko pošto.

Rudnik soli Wieliczka leži 16 kilometrov od centra Krakova. Do rudnika vozi mestni avtobus št. 304, ki ustavi na ulici Kurniki nasproti nakupovalnega centra Galeria Krakowska pri železniški postaji. Nekaj deset metrov proti severu (še vedno na zahodni strani Galerije Krakowske) pa je parkirišče, s katerega v rudnik soli Wieliczka pogosto vozijo mini avtobusi oziroma kombiji.