Znamenitosti Krakova: Vavel

Vavelski grad, Krakov

Vavelski grad, Krakov

Hoteli Krakov >>

Na južni strani starega mestnega jedra Krakova ob reki Visli stoji Vavelski grič, okronan s številnimi znamenitostmi. Na vrhu griča stojita Vavelski grad inVavelska katedrala – dve izmed najpomembnejših kulturnozgodovinskih znamenitosti Poljske.Na Vavelskem griču so se vladarji Poljske naselili že v poznem 10. stoletju. V začetku 16. stoletja pa je kralj Sigismund I Stari (1506-1548) najel

najboljše poljske in tuje arhitekte in umetnike, da so zgradili palačo oziroma grad, ki ga lahko – skoraj nespremenjenega – občudujemo še danes.

V Vavelskem gradu so stalno na ogled kraljeve sobane, kraljeva stanovanja, zakladnica in orožarna ter zbirke orientalske umetnosti. Navdušenci nad zgodovino in umetnostjo lahko v gradu zlahka preživijo vsaj pol dneva.

Poleg gradu stoji Vavelska katedrala, eksotična mešanica raznovrstnih arhitekturnih slogov. Vavelska katedrala je zadnje počivališče skoraj vseh poljskih kraljev in mnogih umetnikov. Sredi ladje katedrale stoji mavzolej Sv. Stanislava, krakovskega škofa in zaščitnika Poljske, ki ge ja umoril kralj Boleslav. Vavelsko katedralo obkroža enaindvajset čudovitih kapel, okrašenih v raznovrstnih slogih: gotskem, renesančnem in baročnem. Vavelska katedrala je za Slovence še posebej zanimiva zaradi tega, ker je v njej grobnica Ane Celjske.

Prostorno grajsko dvorišče na vrhu Vavelskega griča je prijeten kraj za oddih pred nadaljevanjem poti proti židovski četrti Kazimierz. Z zunanje strani grajskega dvorišča se odpira tudi lep pogled na reko Vislo in novi del Krakova.