Znamenitosti Kuala Lumpurja: Petronas Twin Towers

Petronas Twin Towers v Kuala Lumpurju

Petronas Twin Towers v Kuala Lumpurju

Hoteli Kuala Lumpur >>

Petronas Twin Towers sicer nista več najvišja nebotičnika na svetu, sta pa še vedno med najlepšimi. Kdor v Kuala Lumpur pride prvič, težko odvrne pogled na svetlikajoči se konici 88-nadstropnih, raketam podobnih nebotičnikov. Nebotičnika Petronas Twin Towers sta zgrajena po navdihu petih stebrov islama in segata vrtoglavih 452 metrov visoko. Ponoči sta močno osvetljena, tako da dobesedno sijeta pod nebom Kuala Lumpurja.

Petronas Twin Towers povezuje most, ki predstavlja vrhunski arhitekturni dosežek. Tako visoki nebotičniki namreč morajo biti elastični, da se v vetru ne bi sesuli sami vase, kar z drugimi besedami pomeni, da se vrhnja nadstropja lahko pošteno zibajo. Če je nebotičnik en sam, to ne predstavlja posebne težave, če pa sta nebotičnika dva in če sta nekje na sredini povezana z mostom, bi se ob zibanju nebotičnikov v različne smeri lahko zgodilo, da most zgrmi v globino. Most na Petronas Twin Towers je tako vpet s pomočjo gigantskih hidravličnih nosilcev in je pravzaprav neke vrste viseči most.

Most je odprt za obiskovalce. V pritličju Petronas Twin Towers vsako jutro razdelijo omejeno število brezplačnih vstopnic za obisk mostu. V vrsto za brezplačne vstopnice za obisk mostu, ki povezuje Petronas Twin Towers, se je najbolje postaviti že okoli 9. ure zjutraj.

KL Tower

Pičlih 421 metrov visok telekomunikacijski stolp KL Tower se v primerjavi s Petronas Twin Towers morda ne zdi nič posebnega, a ker stoji na Ananasovem hribu (Bukit Nanas), se z njegove razgledne ploščadi odpira panoramski pogled na Kuala Lumpur, ob katerem zastaja dih.

Splet: www.menarakl.com.my