Znamenitosti Kyota: Grad Nidžo (Nijojo)Booking.com


Grad Nidžo

Grad Nidžo v Kjotu

Grad Nidžo so zgradili leta 1603. Najprej je bil rezidenca Tokugawe lejasuja, prvega šoguna iz obdobja Edo (1603-1867). Grad so stalno obnavljali in širili. 23 let pozneje ga je dokončal šogunov pravnuk lemitsu.

Po padcu šogunata Tokugawa leta 1867 je grad Nidžo postal imperijska palača, preden so jo navsezadnje podarili mestu in odprli za ogled obiskovalcem. Grad Nidžo je zagotovo najboljši primer arhitekture palač iz japonskega fevdalnega obdobja. Leta 1994 so ga uvrstili na Unescov seznam kulturne dediščine in je danes ena od glavnih turističnih znamenitosti Kjota.

Grad Nidžo je sestavljen iz treh delov: honmaruja (prvega krogra obrambe) ninomarija (drugega kroga obrambe) in vrtov, ki ju obkrožata. Celoten grajski kompleks je obkrožen s kamnitimi zidovi in obrambnimi jarki.

Obiskovalci vstopijo v grad skozi velika vrata na vzhodni strani. Tam si v kiosku lahko izposodijo angleške zvočne vodnike (500 jenov). Nato se odpravijo proti drugemu vhodu, za katerega je značilen slog kitajske arhitekture. Ta vodi v ninomaru (drugi krog obrambe), kjer se nahaja glavna zanimivost gradu: palača Ninomaru.

Palača Ninomaru je služila za rezidenco in pisarno šoguna med njegovimi obiski Kjota. Ohranjena je v izvirni obliki. Palačo sestavlja več ločenih stavb, povezanih z dolgimi hodniki, ki se imenujejo tudi hodniki slavčkov, ker so po tleh položene deske, ki pod nogami škripljejo. To je bil varnostni ukrep pred nepovabljenimi gosti. V sobah palače so na ogled tatamiji in elegantno poslikani stropi ter drsna vrata.

Obiskovalci se ob obisku palače sprehodijo skozi več čakalnic in sob za občinstvo. Sredi palače je glavna soba za občinstvo, v katero so imeli vstop samo povabljeni gostje najvišjega ranga. V tej sobi je sedel šogun na privzdignjenem odru, okoli katerega so stale omare, v katerih so bili skriti njegovi osebni stražarji. Kot rečeno so imeli vstop v to sobo samo najuglednejši obiskovalci. Drugi so morali ostati v okoliških sobah, iz katerih šoguna nikoli niso videli. Notranje sobe vključujejo tudi šogunove pisarne in stanovanjske prostore, v katere je imel dostop le šogun in njegove služabnice.

Okoli palače Ninomaru se razteza tipičen japonski vrt z okrasnimi kamni in do potankosti obrezanimi drevesi ter grmičevjem. Na tem vrtu si obiskovalci lahko odpočijejo in naužijejo miru, preden se spet podajo na živahne ulice Kjota.

Lokacija in prevoz do gradu Nidžo

Vhod v grad Nidžo se nahaja blizu postaje podzemne železnice Nijojo-mae na liniji podzemne železnice Tozai.

Z železniške postaje Kyoto se lahko z linijo Karasuma odpeljete do postaje Karasuma-Oike, tam prestopite na linijo Tozai in izstopite na postaji Nijojo-mae. Vožnja traja 15-20 minut in stane 260 jenov.

Z železniške postaje Kyoto se do gradu Nidžo lahko odpeljete tudi z mestnimi avtobusi številka 9, 50 ali 101. Vožnja traja 15-20 minut in stane 230 jenov.

Vstopnina in odpiralni čas

Vstopnina v grad Nidžo stane 600 jenov. Odprt je od 8:45 do 17:00 (zadnji vstop ob 16:00). Grad je zaprt vsak torek v januarju, juliju, avgustu in decembru (ali naslednji dan, če je v torek državni praznik). Grad je zaprt tudi od 26. decembra do 4. januarja.