Znamenitosti LiverpoolaBooking.com


Three Graces v Liverpoolu

Three Graces, Liverpool

Liverpool je najbolj znan po dveh rečeh: nogometnemu klubu in glasbeni skupini The Beatles. A obiskovalcem ponuja še veliko več: od največje katedrale v Veliki Britaniji do zanimivih muzejev in galerij ter celo kitajske četrti. Vse znamenitosti Liverpoola (z izjemo nogometnega stadiona) so posejane po centru Liverpoola in zlahka dosegljive peš, še posebej, če prenočujete v hotelu na dobri lokaciji. Priporočamo Z Hotel Liverpool, ki stoji praktično za vogalom znamenitega kluba The Cavern, v katerem so Beatlesi igrali več kot tristokrat in v katerem še danes vsak večer prirejajo koncerte. Najpomembnejše znamenitosti Liverpoola so:

Pomol in stavbe Three Graces

Vizualno najprivlačnejši del Liverpoola leži ob pomolu, kjer stojijo tri veličastne stavbe s skupnim imenom Three Graces: stavba Royal Liver, stavba Cunnard in stavba pristanišča Liverpool. Te stavbe so bile projektirane in zgrajene kot razpoznavni simboli mednarodnega ugleda Liverpoola in so še danes emblemi njegove nekdanje trgovske moči.

Liverpoolski muzej

Liverpoolski muzej, ki leži na pomolu ob reki Mersey, je prvi nacionalni muzej na svetu, posvečen zgodovini regionalnega mesta, in največji novozgrajeni nacionalni muzej v Veliki Britaniji v zadnjih stotih letih.

V muzeju je razstavljenih več kot 6000 predmetov, s pomočjo katerih je predstavljena bogata zgodovina mesta Liverpool in značilnosti, ki mesto zaznamujejo danes.  Med drugim je na ogled prvi avtomobil Ford Anglia, ki so ga proizvedli v Halewoodu, in Lotus, slavno športno kolo Chrisa Boardmana.

The Beatles Story

V stavbi trajektnega terminala na pomolu je del muzeja The Beatles Story, v katerem sta na ogled dve razstavi in večpredstavnostna inštalacija. Glavni muzej The Beatles Story pa je v bližnjem Albertovem doku, kjer je na ogled največja stalna razstava, posvečena izključno življenju legendarne skupine The Beatles. Na voljo so različne vstopnice po različnih cenah (od 6 GBP do 15,95 GBP), ki jih izberete glede na to, kako podrobno si želite ogledati muzej.

Tate Liverpool

V galeriji Tate Liverpool v Albertovem doku je na ogled zbirka moderne umetnosti severne Anglije. Tate Liverpool je najbolj obiskana galerija v Angliji izven Londona. Zbirka zajema dela naslednjih umetnikov: Francis Bacon, Marcel Duchamp, Barbara Hepworth, Henry Moore in Andy Warhol. Ogled stalne zbirke je brezplačen, prirejajo pa tudi posebne razstave, za ogled katerih je treba plačati vstopnino.

Albertov dok

Albertov dok v Liverpoolu

Albertov dok, Liverpool

Albertov dok, ki se nahaja na bregu reke Mersey, je vpisan na Unescov seznam kulturne dediščine in je ena od najpomembnejših znamenitosti Liverpoola. Dok, ki ga je projektiral Jesse Hartley, so odprli leta 1846 in je deloval vse do leta 1972. Nato so ga popolnoma obnovili in leta 1988 odprli kot eno od glavnih turističnih znamenitosti Liverpoola. V doku so še danes zasidrane starinske jadrnice, ki so prava paša za oči. Poleg že omenjenega muzeja The Beatles Story in galerije moderne umetnosti Tate sta v doku tudi mednarodni muzej suženjstva in pomorski muzeje Merseyside. V doku so številne restavracije in bari, odprti tudi zvečer, vključno z restavracijami Circo, Docklands Fish and Chips, Gusto, PanAm in What’s Cooking? Če želite prenočiti v Albertovem doku, se vam lahko uresniči tudi ta želja: v doku sta hotela Holiday Inn Express in Premier Inn.

Klub Cavern

Klub Cavern v Liverpoolu je 50 let od takrat, ko so v njem prvič igrali Beatlesi, še vedno eden od najslavnejših glasbenih klubov na svetu. Danes sta v njem dva odra, na katerih nastopajo glasbeniki skoraj vsak večer.

Na zunanji steni kluba so napisana imena vseh slavnih in manj slavnih glasbenikov, ki so nastopali v njem. Vstop v klub od ponedeljka do srede je brezplačen, od četrtka do nedelje zvečer pobirajo simbolično vstopnino. Glede na to, da je klub ena od glavnih turističnih znamenitosti Liverpoola, ga podnevi lahko obiščejo tudi družine z otroki.

Mestna hiša

Nedaleč od kluba Cavern stoji liverpoolska mestna hiša iz 18. stoletja. Na vrhu njene kupole stoji kip Minerve, boginje modrosti. Mestna hiša v Liverpoolu je priljubljena lokacija za organizacijo raznih sprejemov, porok, konferenc, razstav in podobnega. Gostinske storitve zagotavljajo tako imenovani “Caterers to the Lord Mayor”, ki naj bi bila ena od najboljših gostinskih ekip v celi Angliji in redno streže celo angleški kraljici.

Dvorana sv. Jurija

Dvorana sv. Jurija nasproti železniške postaje Lime Street v Liverpoolu, na katero vozijo direktni vlaki iz Londona, velja za eno od najimenitnejših neoklasičnih stavb na svetu.

Strop dvorane podpirajo masivni rdeči granitni stebri, strop pa je poslikan s podobami, ki ponazarjajo vrline viktorijanskega Liverpoola: umetnost, znanost, moralno trdnost in pravičnost. V dvorani so tudi koncertne orgle s 7000 piščalmi. Vstop v dvorano je brezplačen.

Svetovni muzej

Svetovni muzej v Liverpoolu

Svetovni muzej Liverpool

Svetovni muzej (World Museum) v Liverpoolu vsebuje bogato naravoslovno zbirko, ki vključuje fosile, okostja (vključno z okostji dinozavrov), minerale, rastline itd. Poleg tega so v njem predstavljene tudi starodavne kulture od Afrike in Amerike do Azije in Evrope. V muzeju je na ogled zbirka egipčanskih mumij, nakit, oblačila in gospodinjski predmeti. Muzej se po velikosti ne more primerjati z naravoslovnim muzejem v Londonu, z vidika kakovosti pa velja za enega od najboljših v Evropi. Vstop v muzej je brezplačen.

Centralna knjižnica

Centralna knjižnica v Liverpoolu stoji poleg Svetovnega muzeja in je ena od največjih javnih knjižnic v Angliji. V njej hranijo bogato zbirko knjig zadnjih 150 let, vključno z nekaterimi redkimi primerki knjig.

Walkerjeva umetnostna galerija

V Walkerjevi umetnostni galeriji, ki stoji nedaleč od Centralne knjižnice in Svetovnega muzeja, so na ogled slike, kipi in dekorativna umetnost iz obdobja zadnjih 600 let. Med drugim so v njej dela Rubensa, Rembrandta, Poussina in Gainsborougha.

Poleg klasičnih del je na ogled zbirka sodobne umetnosti 20. stoletja, ki vključuje dela znanih avtorjev, kot so Lucien Freud, Bridget Riley in Henry Moore. V galeriji so razstavljena tudi dela dobitnikov nagrade Johna Moora za slikarstvo.

Galerija dekorativne umetnosti vsebuje več kot 500 predmetov iz keramike in stekla ter lončevine, modnih izdelkov in pohištva iz obdobja od starodavnih časov do 20. stoletja. Vstop v galerijo je brezplačen.

Kitajska četrt s kitajskim slavolokom

Kitajska četrt Liverpool

Kitajska četrt v Liverpoolu

Kitajska četrt v Liverpoolu je najstarejša kitajska četrt v Evropi. Njena osrednja znamenitost je veličastni, 15 metrov visoki kitajski slavolok, na katerem je upodobljenih 200 zmajev. Ima kar šest streh, izdelali pa so ga v Šanghaju ter ga od tam po delih poslali v Liverpool.

Liverpoolska katedrala

Liverpoolska katedrala je največja v Veliki Britaniji. Vstop vanjo je brezplačen, za ogled zvonika pa je treba plačati vstopnino. V katedrali izstopajo predvsem okna, na katerih so lepi vitraži, in občutek veličastne prostornosti, ki vas prevzame po vstopu vanjo.

Nogometni klub Liverpool

Nogometni navdušenci si v Liverpoolu lahko ne samo ogledajo znameniti nogometni stadion, pač pa zanje ponujajo tudi številne, posebej prilagojene vodene oglede. Nekateri ogledi vključujejo obisk garderob in medijskega središča na stadionu, številne priložnosti za fotografiranje in celo trening pod vodstvom bivših nogometašev Liverpoola. Ogled stadiona stane 14 GBP, za podroben vpogled v zakulisje nogometnega kluba Liverpool in trening ter kosilo z nekaterimi bivši nogometaši pa je treba odšteti kar vrtoglavih 245 GBP!

Zemljevid Liverpoola

Znamenitosti Liverpoola na zemljevidu Liverpoola


Večji zemljevid Liverpoola