Znamenitosti Londona: London Eye

London Eye je ena od najbolj znanih znamenitosti Londona

London Eye nad strehami Londona

Hoteli London >>

London Eye je zagotovo ena od najbolj znanih, po zaslugi svoje velikosti in lokacije pa tudi ena od najvidnejših turističnih znamenitosti Londona. Gromozansko, 135 metrov visoko kolo, na katerega je nameščenih 32 razglednih kapsul, stoji na južnem bregu Temze, blizu Westminstrskega mostu in nasproti parlamenta.

London Eye so gradili sedem let. Prvi obiskovalci so se z njim popeljali marca leta 2000. London Eye lahko naenkrat prepelje 800 potnikov, v povprečju pa se z njim zavrti kar 3,5 milijonov obiskovalcev na leto.

Kolo London Eye med turisti ni priljubljeno le zaradi tega, ker je velik tehnični dosežek, pač pa predvsem zaradi tega, ker ponuja čudovit razgled na Temzo, parlament in center Londona. Ob lepem vremenu se z najvišje točke kolesa vidi celo 40 kilometrov daleč, vse do gradu Windsor.

Kapsule kolesa potujejo s hitrostjo 26 cm na sekundo (0,9 km/h), tako da se lahko potniki vkrcajo in izkrcajo, ne da bi se kolo ustavilo.

Kolo London Eye je odprto od vsak dan, razen 25. decembra in med rednimi vzdrževalnimi deli januarja. Od oktobra do 6. januarja je odprto od 10:00 do 20:30, od 21. januarja do konca marca od 10:00 do 20:30, od aprila do junija od 10:00 do 21:00, julija in avgusta od 10:00 do 21:30 in od septembra do decembra od 10:00 do 20:30.

Podrobnosti o delovnem času si oglejte v spletnem mestu London Eye

Vstopnice za London Eye

Vstopnice za London Eye je najbolje kupiti vnaprej preko interneta, saj se s tem izognete dolgim vrstam in prihranite do 10 % v primerjavi z nakupom vstopnice na kraju samem. Izbirate lahko med več vrstami vstopnic, odvisno od tega, kakšno izkušnjo si želite doživeti na kolesu London Eye in kako dolgo ste pripravljeni čakati v vrsti.

Najcenejša vstopnica za London Eye

Standardna vstopnica za London Eye trenutno stane 17,01 GBP, če jo rezervirate preko spleta, in vključuje 30-minutno vožnjo s kolesom London Eye.

Vstopnica za London Eye z najmanj čakanja

Če nimate časa čakati v vrsti, lahko kupite vozovnico “Fast Track”, s katero se izognete čakanju v vrsti, saj jo lahko prevzamete le 15 minut pred vožnjo in vam zagotavlja prednostno vkrcanje na kolo. Idealna je za tiste, ki imate na voljo omejeno količino časa.

Vstopnica, ki velja ob kateri koli uri

Pri nakupu prejšnjih dveh vozovnic morate določiti uro, ob kateri se želite popeljati s kolesom London Eye. Če ne veste, kdaj boste prispeli do kolesa, lahko kupite vozovnico “Flexi”, s katero se lahko vkrcate kadar koli. Na voljo sta dve vrsti vstopnice “Flexi”, in sicer “Flexi Standard” in “Flexi Fast Track”. Slednja vključuje prednostno vkrcanje.

Šampanjec in zasebni najem kapsule

Če želite vožnjo s kolesom London Eye nadgraditi s kozarcem šampanjca ali kapsulo najeti le zase, to lahko storite – seveda za primerno ceno. Vozovnica “Champagne Experience” je na voljo po cenah od 31,54 GBP dalje in poleg prednostnega vkrcanja in vožnje s kolesom vključuje tudi kozarec šampanjca. Zasebno kapsulo (na primer za pare ali zaključene družbe) lahko najamete po ceni od 292,50 GBP dalje. Najem vključuje šampanjec in čokoladne tartufe.

Podrobnosti o vrstah vozovnic in trenutno veljavnih cenah si oglejte v spletnem mestu London Eye.

Če poleg kolesa London Eye načrtujete tudi obisk drugih turističnih znamenitosti Londona, na primer muzeja voščenih lutk Madame Tussauds, akvarija SEA LIFE in londonske ječe (London Dungeon), lahko preko spleta po znižanih cenah rezervirate tudi pakete vozovnic in prihranite. Podrobnosti o paketih vozovnic so na voljo v spletnem mestu London Eye.

Koristne informacije o London Eye

Če imate standardno vstopnico, se v vrsto lahko postavite 30 minut pred začetkom vožnje. Priporočamo, da do kolesa London Eye pridete prej, saj morate vstopnico prevzeti na okencu ali na avtomatu. Če bi si radi ogledali 4D Experience, pridite h kolesu London Eye vsaj 45 minut pred načrtovano vožnjo.

4D Experience je 4D kino. Predstava traja približno 3 minute in 45 sekund. Obiskovalci morajo pred predstavo prevzeti 3D očala in jih po predstavi vrniti. Vstopnica za 4D Experience velja le na dan obiska kolesa London Eye. Vstop v dvorano 4D Experience je iz prodajalne vstopnic.

Največja gneča na kolesu London Eye je julija in avgusta. Gneča je tudi med britanskimi šolskimi počitnicami, ob koncih tedna in praznikih. Največ ljudi se s kolesom običajno želi popeljati med 11. in 14. uro.

Število potnikov v kapsulah je odvisno od trenutnega števila obiskovalcev. V času največje gneče je v kapsuli največ 28 oseb. V vsaki kapsuli morajo biti vsaj trije odrasli, starejši od 18 let.

Kolo London Eye je prilagojeno za invalidske vozičke.

V kapsulo lahko vzamete le majhne torbe in nahrbtnike, katerih mere ne presegajo 46 cm x 33 cm x 20 cm. Večje torbe pustite v hotelu ali na železniški postaji Waterloo. Shranjevanje prtljage pri kolesu London Eye ni mogoče.

Uživanje hrane in pijače v kapsulah in na ploščadi za vkrcanje ni dovoljeno.

Otroci, mlajši od 4 let, se s kolesom London Eye lahko popeljejo brezplačno. Otroške vozičke je treba popolnoma zložiti.

Kolo London Eye obratuje v vseh vremenskih razmerah. Zaprejo ga le, če je vreme na meji nevarnega, kar se zgodi zelo redko.

Kako do London Eye?

London Eye se nahaja na južnem bregu Temze, nasproti parlamenta. Najbližje postaje podzemne železnice so Waterloo, Embankment, Charing Cross in Westminster.

Postaja Waterloo je najbližje kolesu London Eye, približno pet minut hoda od kolesa. Postajo zapustite skozi izhod South Bank.

Postaji Embankment in Charing Cross sta na severnem bregu reke Temze. Obe postaji sta od kolesa London Eye oddaljeni približno 15 minut hoda. Reko prečkajte preko mostu Hungerford.

Zemljevid Londona: London Eye

[google-map-v3 width=”640″ height=”350″ zoom=”15″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”London Eye{}photo.png” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]