Znamenitosti Londona: vrtovi KewBooking.com

Vrtovi Kew London

Hiša palm v vrtovih Kew v Londonu

Vrtovi Kew ali londonski botanični vrt se nahaja na zahodu Londona blizu letališča Heathrow. Botanični vrt je bil ustanovljen leta 1840. V njem je na ogled več kot 30.000 živih rastlin, kar je največja zbirka na svetu. Tudi herbarij v botaničnem vrtu Kew je eden od največjih na svetu. Vrtovi Kew so ena od največjih znamenitosti Londona. Leta 2003 so bili uvrščeni na Unescov seznam kulturne dediščine.

Vrtovi Kew niso privlačni samo zaradi tega, ker si v mirnih, zelenih parkih lahko odpočijete od hektičnega centralnega Londona. V njih so tudi številne kraljevske palače, gigantski rastlinjaki, mala jezera, restavracije in otroška igrišča. V vrtovih Kew zlahka preživite ves dan, ali pa se osredotočite na posamezne turistične atrakcije, ki vas posebej zanimajo. Lahko se pridružite tudi vodenemu ogledu vrtov Kew, se skoznje popeljete s turističnim vlakom ali se povzpnete na visečo pot, speljano visoko med krošnjami dreves.

Glavne znamenitosti vrtov Kew so:

Hiša palm

Hiša palm velja za najpomembnejšo ohranjeno viktorijansko konstrukcijo iz železa in stekla na svetu. Zgrajena je bila v zgodnjem viktorijanskem obdobju. To je bil prvi projekt, v katerem so inženirji uporabili železo za tako veliko konstrukcijo brez vmesnih podpornikov. Tehnika izvira iz ladijske industrije in hiša palm ima obliko na glavo obrnjenega ladijskega trupa. V njej je tako dovolj prostora tudi za največje palme. Pomemben element hiše palm je ogrevanje, saj palme za svojo rast potrebujejo toplo in vlažno okolje. Rastlinjak so najprej ogrevali s pomočjo bojlerjev v kleti, iz katerih je bila toplota speljana po vodnih ceveh. Danes rastlinjak ogrevajo na plin.

Največje palme rastejo pod osrednjo, najvišjo kupolo rastlinjaka. Najzanimivejše palme stojijo v južnem krilu, kjer je zbirka rastlin iz Afrike in otokov Indijskega oceana. Te vključujejo afriško oljno palmo, ki jo uporabljajo za proizvodnjo palmovega olja, in trikotno palmo iz Madagaskarja. V osrednjem delu rastlinjaka so na ogled druge ekonomsko pomembne rastline iz srednje Amerike: kakavovec, kavčukovec, banana in papaja ter mehiški jam, ki so ga uporabili za razvoj kontracepcijskih tablet. V severnem krilu so na ogled rastline iz Azije in Tihomorskega območja. Med drugim si lahko ogledate plezalke ratan, iz katerih izdelujejo pohištvo. Tukaj najdete tudi mango, karambolo, jackfruit in drugo tropsko sadje.

Hiša lokvanjev

Vrtovi Kew

Hiša lokvanjev v vrtovih Kew v Londonu

V hiši lokvanjev je na ogled zbirka nekaterih največjih lokvanjev na svetu. Ta rastlinjak je bil dokončan leta 1852. Najprej je bil namenjen izključno za gigantske amazonske lokvanje, ki so jih evropski botaniki odkrili v Južni Ameriki na začetku 19. stoletja. Železno konstrukcijo je zgradil isti arhitekt kot hišo palm.

Rastlinjak Valižanske princese

V tem rastlinjaku je 10 različnih podnebnih območij, v katerih rastejo rastline z vsega sveta: od kaktusov do orhidej in mesojedih rastlin. Posebej zanimive so napomnice ali živi kamni, ki spreminjajo svojo barvo glede na okolico. Te rastline se lahko na videz pretvorijo v kamne, tako da jih je zelo težko ločiti od okolice. Na ta način se v sušnih krajih, kjer živijo, obvarujejo pred živalmi.

Alpska hiša

V alpski hiši so na ogled majhne alpske rastline, ki rastejo v visokogorju. Stavba je prejela nagrado za zasnovo, ki omogoča ohranjanje idealnih pogojev za rast teh občutljivih rastlin.

Galerija Marianne North

Marianne North je bila rojena leta 1830. Svoje življenje je posvetila potovanjem po svetu, na katerih je slikala rastline. V galeriji je na ogled na stotine njenih slik. Čeprav Marianne North ni imela formalne slikarske izobrazbe, je ustvarila čudovita dela, včasih z zelo nenavadnimi tehnikami. Poleg slik je v galeriji na ogled tudi večpredstavnostna inštalacija, kjer si lahko obiskovalci pod povečavo ogledajo dele slik in zapisov Marianne North.

Palača Kew in kraljevske kuhinje

Vrtovi Kew

Palača Kew v vrtovih Kew v Londonu

Na območju vrtov Kew so živeli nekateri britanski vladarji. Najprej je tam živel Jurij II s svojo ženo Karolino in veliko družino. Vendar je bila palača Kew vedno povezana z Jurijem III in njegovo “norostjo”. Ta kralj je palačo kupil skupaj z Belo hišo (ki se žal ni ohranila), da bi v njej lahko živela njegova velika družina in da bi se on sam lahko umaknil vanjo med svojimi napadi “norosti”.

Poleg palače stojijo kraljevske kuhinje, v katerih si lahko obiskovalci ogledajo okolje, v katerem so delali kraljevski kuharski mojstri. V kleti so kuhinje, v prvem nadstropju pa pisarna glavnega kuharja, v kateri so na ogled knjige z meniji in celo vizitke ribičev in ostalih dobaviteljev hrane.

Palača Kew in kraljevske kuhinje so odprte poleti, vsak dan od 10:30 do 17:30. Vstopnina je brezplačna.

Kitajska pagoda

Vrtovi Kew London

Kitajska pagoda v vrtovih Kew v Londonu

Kitajska pagoda v vrtovih Kew je bila zgrajena leta 1762, na vrhuncu obdobja britanske obsedenosti s kitajsko umetnostjo. V tistem času je bila tako nenavadna (in nenavadna je še danes), da so mnogi napovedovali, da jo bodo pod pritiskom javnosti hitro podrli. Originalna stavba je bila zelo barvita in okrašena z 80 zmaji.

Pagodo trenutno obnavljajo. Obnova bo predvidoma dokončana leta 2017, ko bo pagoda znova zasijala v vseh svojih barvah in tudi zmaji naj bi se vrnili nanjo.

Viseča pot med krošnjami

Visečo pot med krošnjami so odprli leta 2008. Projektirali so jo isti arhitekti kot London Eye. Obiskovalci si lahko z viseče poti med krošnjami ogledajo vrtove s ptičje perspektive. Vstop je brezplačen. Do poti vodi 118 stopnic. V slabem vremenu (ob močnem vetru, dežju in snegu) je pot zaprta.

Arboretum

Arboretum se razteza skoraj po celotnih vrtovih Kew. V njem raste več kot 2.000 različnih rastlin, vključno z redkimi vrstami. Rastline se večinoma razvrščene v skupine glede na rod, tako da jih lahko zlahka primerjate. V enem delu arboretuma pa rastejo mešane okrasne rastline. V arboretumu najdete tudi najstarejša drevesa vrtov Kew, ki rastejo že od leta 1762.

Prevoz do vrtov Kew

Do vrtov Kew se lahko odpeljete z londonsko podzemno železnico, in sicer z linijo District v smeri Richmond. Blizu vrtov je tudi postaja londonske nadzemne železnice London Overground. Postaji sta v coni 3. Postaja Kew Gardens je 400 metrov od Viktorijinega vhoda v vrtove.

Vstopnina in odpiralni čas

Standardna vstopnina v vrtove Kew pri vhodu je znaša 15 funtov. Priporočamo spletno rezervacijo, saj vstopnica prek spleta stane 14 funtov in obiskovalci, ki kupijo vstopnico prek spleta, se lahko izognejo čakanju v vrsti za vstopnice pri vhodu. Vstopnica za otroke stane 3,50 funtov (2,50 funta prek spleta). Na voljo so tudi družinske vstopnice: 2 odrasla in 2 otroka (34 funtov pri vhodu, 32 funtov prek spleta) ali 1 odrasel in 2 otroka (19 funtov pri vhodu, 18 funtov prek spleta). Vstopnice prek spleta lahko rezervirate na naslednji povezavi: vstopnice v vrtove Kew.

Vrtovi so od 22. aprila do 31. avgusta 2015 odprti od 10:00 do 18:30 ob delavnikih in od 10:00 do 19:30 ob vikendih in praznikih.

Od 1. septembra do 24. oktobra 2015 so odprti od 10:00 do 18:00.

Od 25. oktobra 2015 do 5. februarja 2016 so odprti od 10:00 do 16:15. Palača Kew je v tem obdobju zaprta.