Znamenitosti MacaaBooking.com

Ruševine cerkve Sv. Pavla, Macao

Ruševine cerkve Sv. Pavla, Macao

Trg Senado

Prijeten trg Senado je bil od nekdaj geografsko in kulturno-politično središče Macaa. V kolonialnih časih so na tem trgu guvernerji, preden so zasedli svoje položaje, pregledali vojsko in policijo. Danes na trgu prirejajo številne kulturno-zabavne prireditve in proslave.

Trg je tlakovan s črno-belimi ploščicami, položenimi v obliki valov. Sredi trga stoji lep vodnjak, okoli njega pa številne zanimive stavbe, zgrajene večinoma v neoklasičnem slogu, vključno z mestno hišo in pošto.

Na trgu Senado je tudi glavna turistična informacijska pisarna Macaa in številne trgovine ter restavracije.

Ruševine cerkve Sv. Pavla

Kamnita južna fasada cerkve Sv. Pavla, do katere vodi 66 stopnic, je največja kulturnozgodovinska znamenitost Macaa. Cerkev Sv. Pavla, ki so jo zgradili jezuiti med letoma 1582 in 1602, je bila v tistem času največja krščanska cerkev v Aziji. Cerkev je bila del univerze Sv. Pavla, ki so jo ustanovili jezuiti. To je bila prva zahodna univerza v jugovzhodni Aziji. Na njej so poučevali latinščino, grščino, lokalne jezike, glasbo, slikarstvo, humanistiko, retoriko, filozofijo in teologijo.

Univerzo Sv. Pavla so leta 1835 uničili ognjeni zublji, tako da danes lahko vidimo le še znamenito južno fasado cerkve. Požar naj bi v kuhinji, iz katere se je ogenj hitro razširil na celoten kompleks stavb, povzročil nepazljiv vojak.

Katedrala Macaa

Leseno katedralo Macaa so prvič zgradili leta 1576, leta 1849 pa so na istem mestu z denarjem, zbranim z donacijami, zgradili novo katedralo. Le-to je 25 let kasneje skoraj popolnoma uničil tajfun. Leta 1937 so na istem mestu navsezadnje zgradili zidano katedralo, kakršno vidimo danes.

Katedrala Macaa je zgrajena v zelo enostavnem slogu, brez sredinskih stebrov. V primerjavi z evropskimi cerkvami je prazna. V katedrali so redne maše, posebej živahna pa je ob krščanskih praznikih, na primer ob veliki noči. Nedeljske maše običajno popestrijo dobri zbori.

Cerkev Sv. Dominika

Rumeno-zelena cerkev Sv. Dominika blizu trga Senado je ena izmed najlepših cerkva na Macau. Cerkev Sv. Dominika je baročna filipinska cerkev. V sredini 16. stoletja so jo zgradili španski dominikanski menihi. Poleg cerkve so zgradili tudi samostan, ki pa ga danes ni več. Ohranjena je le zakristija na desni strani cerkve.

V fasado cerkve Sv. Dominika je vdelan emblem dominikancev. Po tleh cerkve so položene keramične mozaične ploščice s podobami cvetja. Ostrešje je izdelano iz umetelno izrezljanega lesa.

Kitajski tempelj Na Tcha

Kitajski tempelj Na Tcha stoji poleg ruševin cerkve Sv. Pavla. Tempelj je bil zgrajen leta 1898 in predelan leta 1901. Tempelj Na Tcha je zelo majhen, a kljub temu izžareva ponos kitajske kulture. Posebej zanimiva sta oltar iz leta 1888 in posoda za prižiganje kadila iz leta 1898.

Natančen pogled v notranjost templja razkriva, da v njem očitno nekdo živi. Skrbnik? Ni nam uspelo izvedeti.

Tempelj A-Ma

Tempelj A-Ma so zgradili v 15. stoletju in je najstarejši kitajski tempelj na Macau. Imenujejo ga tudi tempelj Barra. Tempelj A-Ma je kompleks paviljonov, zgrajenih na pobočju hriba Barra v popolnem sozvočju z naravo.

V paviljonih ob vznožju hriba budisti prižigajo kadilo. Obiskovalci templja se od tu lahko po več stezah in stopniščih mimo drugih paviljonov in številnih kipov povzpnejo proti vrhu hriba, od koder se odpira lep razgled na celoten kompleks.

Palača Lou Kau

Na ulici Travessa da Sé stoji palača Lou Kau, čudovita kitajska hiša, zgrajena okoli leta 1889. V palači Lou Kau je nekoč prebivala bogata kitajska družina Lou Lim Lok.

Dvonadstropna palača Lou Kau je zgrajena iz sive opeke in je tipičen primer kitajske hiše, sestavljene iz glavnega preddverja in dveh stranskih kril. Sredi palače Lou Kau sta dve notranji dvorišči, ki zagotavljata naravno svetlobo v treh stanovanjskih delih palače. Palača je simetrična in po sredini razdeljena na vhodno preddverje, čajno preddverje in višje preddverje, kar kaže na dosledno upoštevanje hierarhije članov bogatih kitajskih družin. Gostje so ob premikanju v notranjost hiše približujejo stanovanjskemu delu višjih članov družine.

Čeprav je palača Lou Kau tipična kitajska hiša, je v nekaterem okrasju čutiti zahodni vpliv. V hiši so neoklasične balustrade in perforirani leseni stropi, podobni tistim v cerkvah na Macau. Slednje kaže na izrazito prepletanje kitajske in zahodne kulture v tej najstarejši evropski koloniji na Kitajskem.