Znamenitosti OsakeBooking.com

Namba v Osaki

Okrožje Namba v Osaki

Osaka ima 2,5 milijona prebivalcev in je tretje največje mesto na Japonskem. Čeprav nima velikega števila tipičnih turističnih znamenitosti, je priljubljena popotniška destinacija: po eni strani zaradi bližine znamenitega Kyota, po drugi strani zaradi tega, ker ponuja pravo japonsko izkušnjo brez nepopisne gneče, ki vlada v Tokiu.

Osaka ima dve glavni okrožji: Minami (južno okrožje) in Kita (severno okrožje). V severnem okrožju sta železniški postaji Umeda in Osaka, s katere vozijo hitri japonski vlaki v Tokio. V južnem okrožju je železnika postaja Namba, do katere se v pičlih 45 minutah lahko pripeljete z mednarodnega letališča Kansai.

Obiskovalcem Osake priporočamo, da poiščejo hotel v južnem okrožju, torej v Minamiju, po možnosti blizu železniške postaje Namba. Eden od najboljših hotelov v tem okrožju je Swissotel Nankai Osaka. Železniška postaja Namba namreč leži v središču dogajanja v Osaki: okoli nje se razprostirajo gigantska nakupovalna središča, številne restavracije, bari in nočni klubi. Če prenočujete v bližini Nambe, vam podzemne železnice v Osaki skorajda ne bo treba uporabljati, saj je tam popotnikom na voljo vse, kar potrebujejo. S podzemno železnico se je treba odpeljati le do osaškega gradu.

Osaški grad

Grad Osaka

Grad v Osaki

Osaški grad so začeli graditi leta 1583 na lokaciji nekdanjega templa Ishiyama Honganji. General Toyotomi Hideyoshi je takrat želel da osaški grad postane središče nove združene Japonske pod vladavino Toyotomija. A le nekaj let kasneje je vojska Tokugawe grad uničila. Ponovno so ga zgradili okoli leta 1620, a se tudi tokrat ni ohranil: leta 1665 je glavni stolp gradu pogorel, ker je vanj udarila strela.

Današnji grad je bil zgrajen šele leta 1931. Pred nedavnim so ga ponovno obnovili, tako da je žal izgubili ves vonj po zgodovini. V sodobni, z železno konstrukcijo podprti stavbi, so zdaj uredili sodoben muzej, ki prikazuje zgodovino Osake. Obiskovalci se lahko povzpnejo na vrh gradu, od koder se odpira lep pogled na okoliške vrtove, vodne jarke in Osako.

Grad je odprt od 9. do 17. ure (zadnji vstop ob 16:30). Vstopnina stane 600 JPY. Najbližja postaja podzemne železnice je Tanimachi 4-chrome na liniji Tanimachi. Od tam do gradu je 10-15 minut zložne hoje. Pri južnem vhodu v grajske vrtove je avtomat za pijačo, kjer se ob vročih dneh lahko oskrbite s hladnimi napitki.

Minami (Namba)

Minami (ki se nahaja v okolici železniške postaje Namba) je najslavnejša zabaviščna četrt v Osaki. V njej mrgoli nakupovalnih centrov, restavracij, barov in nočnih klubov. Najbolj zanimivi deli Minamija so:

Dotonburi

Dotonburi, Osaka

Znamenita mehanska rakovica v okrožju Dotonburi

Dotonburi je najslavnejša cona za pešce v Osaki. Na njej se podnevi in ponoči tre nakupovalcev in sprehajalcev. Restavracije na tej ulici so odprte 24 ur na dan, saj je v njeni neposredni bližini največja koncentracija nočnih klubov v Osaki. Po Dotonburiju se je zanimivo sprehoditi podnevi in predvsem zvečer, ko zasije v soju neonskih znakov. Japonska je znana po velikih, pisanih, včasih skoraj pretirano vpadljivih znakih. Najbolj znani ikoni Dotonburija sta velikanska mehanska rakovica in gigantski neonski znak tekača Glico, ki je v bistvu oglas za istoimensko japonsko tovarno sladkarij. Na istem mestu stoji že od leta 1935 in je postal prav posebna znamenitost Osake.

Namba Parks

Namba Parks je nakupovalni center, zgrajen v obliki umetnega kanjona, v katerem mrgoli najrazličnejših trgovin, restavracij in kavarn. V peti etaži tega nakupovalnega centra smo odkrili odlično kavarno/čajno hišo Nana’s Green Tea, v kateri strežejo tipične japonske pijače in posladke iz zelenega čaja in sladoleda. Nana’s Green Tea je idealen kraj za spoznavanje japonskih toplih in hladnih pijač s sladoledom, na primer iz zelenega čaja ali črnega sezama. Ob misli na Nana’s Green Tea se nam še vedno cedijo sline.

Den Den Town

Den Den Town je od železniške postaje Namba oddaljen približno 10 minut hoje. To naj bi bil center za prodajo elektronike, računalniških igric in japonskih stripov. Nekateri ga primerjajo z znamenito četrtjo Akihabara v Tokiu. Den Den Town smo sicer obiskali, a nas ni navdušil. Verjetno se bi morali iz ulic podati v notranjost trgovin in raziskati njihovo ponudbo. Če ste ljubitelji elektronike in računalniških iger, ga obiščite, sicer pa ga lahko mirno izpustite iz svojih popotniških načrtov.

Pokrito nakupovalno sprehajališče Shinsaibashi

Shinsaibashi, Osaka

Pokrita nakupovalna ulica Shinsaibashi

Če se v Osaki želite skriti pred vročim poletnim soncem ali nenadnim nalivom, se lahko zatečete v pokrito nakupovalno sprehajališče Shinsaibashi. Dolgo je približno 600 metrov. Ob njem je nanizanih na stotine trgovin, kjer se dobi praktično vse: od oblačil in modnih dodatkov najslavnejših svetovnih blagovnih znamk do lokalnih kulinaričnih specialitet.

Ulica s kuhinjskimi pripomočki

Blizu postaje Namba leži prav posebna pokrita ulica: Sennichimae Doguyasuji, na kateri prodajajo izključno kuhinjske pripomočke za domačo in profesionalno rabo. Na tej ulici lahko kupite vse: od jedilnega pribora, palčk, nožev (pri prevažanju slednjih z letali bodite previdni!), loncev, krožnikov in predpasnikov do plastičnih vzorcev sušija in juh z rezanci, ki jih v japonskih restavracijah radi postavljajo v izložbe.

Tržnica Kuromon Ichiba

Živilska tržnica Kuromon Ichiba v Osaki je pravi kraj za gurmane. Podrobnosti o tržnici objavljamo v samostojnem prispevku: tržnica Kuromon Ichiba Osaka.

Video: sprehod po nakupovalnih ulicah v Nambi

Zemljevid Osake

Znamenitosti Osake na zemljevidu Osake