Znamenitosti Pariza: Eifflov stolp

Eifflov stolp v Parizu

Eifflov stolp pod večernim nebom.

Hoteli Pariz >>

Eifflov stolp je prva znamenitost, na katero pomislijo obiskovalci Pariza. Fotografije 324 metrov visoke in 10.000 ton težke železne konstrukcije, ki spominja na imaginarni svet iz Jules Vernovih romanov, se bleščijo na prvih straneh turističnih vodnikov, na razglednicah in majicah. Miniaturni Eifflovi stolpi so eden izmed najbolje prodajanih artiklov v Parizu – kupite jih lahko v vseh trgovinah s spominki ali (cenejše) od ilegalnih priseljencev iz Afrike, ki se v neprestanem strahu pred policijskimi racijami nervozno prestopajo po vogalih okoli vseh glavnih pariških turističnih znamenitosti.

Eifflov stolp je tako poveličevana pariška znamenitost, da vas ob prvem pogledu na masivno konstrukcijo lahko prevzame občutek razočaranja. Resnici na ljubo Eifflov stolp ni ravno lep, vsaj podnevi ne. Njegova lepota pride do izraza šele ponoči, ko zasije v soju žarometov. Stolpa tudi večina Parižanov ne mara. Med domačini je priljubljena šala o gospodu, ki Eifflov stolp sovraži iz dna duše, a si v njegovi restavraciji Jules Verne, 125 metrov nad tlemi, kljub temu vsak dan privošči kosilo.

“Le zakaj?” ga sprašujejo prijatelji.

“Ker je to edini kraj v Parizu, s katerega tega grdega račka ne morem videti!” odvrne gospod.

O lepoti Eifflovega stolpa naj vsak popotnik presodi sam. Dejstvo pa je, da Eifflov stolp v Pariz prinaša turiste in denar, ki ga zapravijo. Le kdo se ne želi fotografirati pred simbolom Pariza?

Eifflov stolp so po načrtih Gustava Eiffla zgradili za Svetovno razstavo leta 1889. Gradnja je trajala dve leti, dva meseca in pet dni. Nanj se lahko povzpnete po stopnicah ali z dvigalom. Z najvišje ploščadi se odpira čudovit panoramski pogled na Pariz – brez Eifflovega stolpa.

Lokacija: Champ de Mars. Metro: Bir Hakeim. Splet (informacije o odpiralnem času, ceni vstopnine itd.): www.tour-eiffel.fr