Znamenitosti Pariza: Montmartre

Montmartre v Parizu

Jutro na Montmartru v Parizu

Hoteli Pariz >>

Montmartre, na vrhu katerega kraljuje snežno bela bazilika Sacre-Coeur, je eden izmed najbolj romantičnih delov Pariza. Na griču Montmartre, ki je bil v preteklosti izven obzidja Pariza, še vedno vlada mirno, v nekaterih delih skorajda vaško vzdušje. Seveda ne na glavnih turističnih ulicah, preplavljenih z obiskovalci z vsega sveta, ki brskajo po trgovinah s kičastimi spominki, pač pa v stranskih ulicah in na majhnih, očem večine turistov skritih trgih, s katerih se odpira čudovit panoramski pogled na Pariz.

Pigalle, soseska ob vznožju Montmartra, v kateri stoji tudi znameniti Moulin Rouge, je bila vedno slabega slovesa, in tudi danes ji pečat dajejo številna seks gledališča, seks trgovine, prostitutke in nešteti avtobusi, ki svojo vsebino bljuvajo v velike, brezosebne hotele za paketne turiste. A le nekaj korakov navkreber je potrebnih, da se znajdete v idiličnem okolju lokalnih kavarn, pekarn in trgovin s sadjem, zelenjavo, sirom, vinom in ostalimi francoskimi dobrotami.

Raziskovanje Montmartra je najbolje začeti na postaji metroja Abbesses. Secesijski nadstrešek nad vhodom v metro ta trgu Abbesses je eden izmed redkih, ki se je v Parizu ohranili do danes. V neposredni bližini trga Abbesses je tudi več prijetnih kavarn in restavracij, vključno z odlično restavracijo Le Relais Gascon.

S trga Abbesses se lahko podate navkreber po ulici la Vieuville in se nato z ulice Drevet po stopnicah povzpnete na mali trg du Calvaire, s katerega se odpira lep pogled na Pariz.

Blizu vrha Montmartra stoji trg du Tertre, ki ga mnogi turistični vodniki omenjajo kot srce Montmartra, a se mu je najbolje izogniti. Na trgu, obkroženim z dragimi, turistom namenjenimi restavracijami, so postavljene številne stojnice, na katerih prodajajo kičaste spominke slabe kakovosti. Večina izmed njih je verjetno narejenih na Kitajskem. A če vas pot vendarle zanese mimo trga di Tertre, si ne pozabite ogledati cerkve St-Pierre-de-Montmartre na vzhodni strani trga, ki je najstarejša v Parizu. Cerkev je bila sicer večkrat predelana, a še vedno daje romansko-gotski vtis, posebej zanimivi pa so njeni štirje rimski stebri – verjetno ostanki rimskega templja, ki je nekoč stal na tem mestu. Od tu vas le še nekaj korakov loči od največje znamenitosti Montmartra: bazilike Sacre-Coeur.