Znamenitosti Pariza: Muzej Louvre

Muzej Louvre v Parizu

Muzej Louvre, Pariz

Hoteli Pariz >>

Louvre je eden izmed največjih, najbogatejših in najbolje urejenih muzejev na svetu. V nekdanji rezidenci francoskih kraljev je na ogled nepregledno število vrhunskih umetniških del z vsega sveta.

Muzej je razdeljen na 8 oddelkov: orientalska antična umetnost, egipčanska antična umetnost, grška, etruščanska in rimska antična umetnost, slikarstvo, kiparstvo, umetnost, islamska umetnost in grafična umetnost od srednjega veka do leta 1848.

V muzeju Louvre je na površini 60.600 kvadratnih metrov razstavljenih 35.000 del. Muzejska palača ima 2.410 oken, 3.000 ključavnic in 10.000 stopnic. Podatki, na podlagi katerih je jasno, da si je celoten muzej nemogoče ogledati v enem samem dnevu.

Nepregledne množice turistov, ki na notranjem dvorišču Louvra čakajo v vrsti za vstopnice, se v senci veličastnih zgradb zdijo majhne, nepomembne, kot peščica mravelj. Celo ogromna steklena piramida, ki so jo postavili sredi dvorišča, v primerjavi z louvrskimi palačami daje vtis kristalne igračke.

Obisk muzeja Louvre zahteva precej logističnega načrtovanja. Obiščite njihovo spletno stran in se odločite, katera umetniška dela bi si najraje ogledali in katera bi si ogledali le, če vam ostane dovolj časa. Izdelajte načrt, po katerem se boste premikali po zgradbi, da ne boste po nepotrebnem izgubljali časa s skakanjem z enega konca muzeja na drugega. Hkrati računajte tudi na nepregledne vrste pred blagajno za nakup vstopnic. Nam ni bilo treba čakati, ker smo imeli kartico Paris Museum Pass. Nakup slednje priporočamo vsakemu obiskovalcu Pariza, ki se želi izogniti vrstam. Imetniki kartice Paris Museum Pass v Louvre vstopajo skozi poseben vhod, pred katerim nikoli ni vrste.

Najbolj oblegana dvorana v muzeju Louvre je tista, v kateri je razstavljena Da Vincijeva Mona Liza. To je edina dvorana, v kateri je nepopisna gneča. V ostalih delih muzeja se vam tudi v najvišji turistični sezoni ne bo treba drenjati. Muzej je tako velik in tako dobro urejen, da zlahka prenese na tisoče obiskovalcev.

Muzej Louvre je odprt vsak dan, razen ob torkih. Zaradi pomanjkanja zaposlenih so nekatere stalne zbirke muzeja občasno zaprte (razpored najdete na spletni strani muzeja Louvre).

Poleg Mona Lize so nas navdušili naslednji deli muzeja oziroma umetniška dela: stanovanje Napoleona III, Rubensova soba (bogata zbirka Rubensovih del), Splav Meduze (Géricaultovo delo, ki predstavlja od lakote in žeje izčrpane brodolomce ladje Meduza na majhnem splavu), Svatba v Kani (velja za najznamenitejše Veronesejevo delo), Umirajoči suženj (znameniti kip Michelangela), etruščanski sarkofag zakoncev … in še bi lahko naštevali.

Lokacija: glavni vhod: Entrée principale par la Pyramide. Metro: Palais Royal Musée du Louvre. Splet (informacije o odpiralnem času, ceni vstopnine, obnovitvenih delih, interaktivni zemljevid muzeja Louvre, podrobni podatki o razstavljenih umetniških delih…): www.louvre.fr