Znamenitosti Pariza: Panteon

Panteon v Parizu

Panteon, Pariz

Hoteli Pariz >>

V osrčju Latinske četrti na vrhu hriba Saint Genevieve, med univerzami in šolami, stoji mogočni panteon. Dokončan je bil leta 1790, veliko pred Eifflovim stolpom.

Panteon prevzame z enostavno simetrijo kupole, v katero je arhitekt Jacques-Germain Soufflot želel ujeti “svetlobo gotske arhitekture in veličastnost grške arhitekture”. Zgradba je v začetku služila kot cerkev, leta 1791 pa so jo preuredili v nacionalni panteon. Vloga panteona se je, odvisno od političnega režima, skozi zgodovino neprestano spreminjala. Panteon je bil verski objekt ali objekt francoskega patriotizma. Ob pogrebu Victorja Hugoja (1885) so ga preuredili v zadnje počivališče številnih znanih francoskih osebnosti (Voltaire, Jean-Jacques Rousseau, Alexandre Dumas …).

Mešano vlogo panteona je čutiti tudi v raznovrstnem notranjem okrasju. Slednje bi skoraj lahko primerjali z raznovrstnostjo restavracij v okoliških ulicah Latinske četrti. Tako kot se v panteonu mešajo elementi na prvi pogled popolnoma nezdružljivega krščanskega in republikanskega simbolizma, so okoli njega posejane libanonske, italijanske in turške restavracije. Sem in tja se najde celo kakšna francoska.

Lokacija: Place du Panthéon. Metro: Cardinal Lemoine. Splet (informacije o odpiralnem času, ceni vstopnine itd.): pantheon.monuments-nationaux.fr/en