Znamenitosti Pariza: Pokopališče Montmartre

Pokopališče Montmartre v Parizu

Pokopališče Montmartre v Parizu

Hoteli Pariz >>

Pokopališče Montmartre je bilo zgrajeno v začetku 19. stoletja na obrobju Pariza. Leta 1786 so zaradi zdravstvenega tveganja, ki ga je povzročalo takratno glavno pariško pokopališče Cimetière des Innocents, slednjega zaprli in izdali odlok, da morajo biti vsa pokopališča izven mesta. Tako je nastalo več pokopališč v okolici Pariza: Montmartre na severu, Père Lachaise na vzhodu, Passy na zahodu in Montparnasse na jugu. Kasneje se je francoska prestolnica seveda razširila, tako da so ta pokopališča postala del Pariza.

Pokopališče Montmartre leži v jami nekdanjega kamnoloma, čezenj se razpenja več mostov, po katerih teče živahen promet današnjega Pariza. Vhod na pokopališče Montmartre je na av. Rachel, pod rue Caulaincourt.

Pokopališče Montmartre je po eni strani zanimivo zaradi številnih bogato okrašenih grobnic, nagrobnikov in kipov, ki dajejo jasno vedeti, v kakšni slavi in finančnem blagostanju so živeli tam pokopani meščani. Pokopališča Montmartre morda ni mogoče primerjati s fantastičnimi pokopališčem Kerepesi v Budimpešti, a ga je v primeru, da se potepate po Montmartru, kljub temu vredno obiskati. Tudi zaradi tega, ker tam počivajo številni slavni umetniki, na primer ruski baletni plesalec Nijinsky, pisatelj Stendhal, skladatelj Berlioz, slikar in kipar Degas, dramatik Feydeau in pisatelj Zola. Posmrtne ostanke slednjega so leta 1908 sicer prenesli v Panteon, a je na pokopališču Montmartre še vedno družinska grobnica Zolajevih z Emilovim imenom na njej.

Takoj za vhodom na pokopališče Montmartre je tabla z imeni tam pokopanih ljudi in zemljevidom, tako da se lahko v primeru, da iščete grobnico določenega slavnega pokojnika, zlahka orientirate. Zemljevid, na katerem so označene lokacije grobnic slavnih oseb, lahko dobite tudi pri varnostnikih pri vhodu na pokopališče Montmartre.

Lokacija: av Rachel. Metro: Blanche/Place-de-Clichy. Odprto: sredina marca – 5. november: pon-pet 8-18, sob 8:30-18, ned 9-18 / 6. november – sredina marca: odprto do 17:30. Vstopnina: brezplačno.