Znamenitosti Pariza: Sacre-Coeur

Sacre-Coeur v Parizu

Cerkev Sacre-Coeur na vrhu Montmartra v Parizu

Hoteli Pariz >>

Na vrhu Montmartra, ki ga Parižani imenujejo Butte, kraljuje bazilika Sacre-Coeur. Velika, snežnobela bazilika je zgrajena v bizantinskem slogu in je postala eden od turističnih simbolov Pariza. Baziliko Sacre-Coeur so na pobudo krščanske cerkve začeli graditi kmalu po letu 1870, da bi se spokorili za “zločine” revolucionarne pariške komune, ki je poskušala prevzeti oblast ravno z Montmartra.

Notranjost bazilike Sacre-Coeur je prazna in brez duše, je pa zato razgled z njene kupole osupljiv. Na kupolo (za kar zaračunavajo vstopnino 5 €) se je zaradi položaja sonca in manjše gneče najbolje povzpeti zgodaj zjutraj ali zvečer.

Trg Wilette pred baziliko Sacre-Coeur se imenuje po lokalnem umetniku, ki se je na dan otvoritve cerkve pojavil na njem in zakričal: “Naj živi hudič!” Trg in stopnišče pod njim sta ves dan in pozno v noč preplavljena s turisti, (ilegalnimi) prodajalci spominkov in pouličnimi umetniki, med njimi pa se verjetno najde tudi kakšen capin, ki preži na denarnice, zato bodite previdni.

K baziliki Sacre-Coeur na vrhu Montmartra se je najbolje povzpeti zgodaj zjutraj. Mi smo se iz hotela Avenir Montmartre ob vznožju Montmartra odpravili ob sedmih, se počasi sprehodili po osamljenih ulicah Montmartra, pri baziliki Sacre-Coeur pa smo bili že pred osmo zjutraj in skoraj čisto sami. Družbo so nam delali le golobi, peščica zgodnjih turistov in komunalni delavci, ki so s stopnišča pred baziliko pridno pometali smeti, razbite steklenice in druge grde ostanke prejšnjega večera. Mir pred baziliko Sacre-Coeur bodo, skupaj z mehko jutranjo svetlobo, cenili predvsem fotografi. Prve velike skupine turistov (v našem primeru so bili to Rusi) do bazilike Sacre-Corue po naših izkušnjah priplezajo okoli pol devetih zjutraj.

Metro: Anvers/Abbesses. Odprto – bazilika: vsak dan 6:45-22:30. Brezplačen vstop. Odprto – kupola: april, maj, september, oktober: 9:30-18:45. Junij-avgust: 9:30-20:00. Vstopnina: 5 €.