Znamenitosti Pariza: Slavolok zmage

Slavolok zmage v Parizu

Slavolok zmage v Parizu

Hoteli Pariz >>

Gradnjo Slavoloka zmage je leta 1806 naročil Napoleon, da bi z njim obeležil svoje vojaške uspehe. Slavolok je bil dokončan šele 30 let pozneje, v času vladanja zadnjega francoskega kralja Ludvika Filipa.

Slavolok zmage je, poleg Eifflovega stolpa, ena izmed najbolj priljubljenih turističnih znamenitosti Pariza. Ko se s postaje podzemne železnice Charles de Gaulle-Étoile po stopicah povzpnete na Elizejske poljane, se naenkrat znajdete sredi nepopisne množice turistov, ki fotoaparate obračajo v okornega kamnitega velikana. Ta stoji sredi ogromnega krožišča, po katerem se noč in dan vali neusahljiva reka avtomobilov. Krožišča nikar ne poskušajte prečkati – do slavoloka pojdite skozi podhod.

Slavolok zmage svoji spoštljivi starosti navkljub daje vtis neomajne trdnosti. Okrašen je z reliefi in kipi, ki prikazujejo zmagovite trenutke iz Napoleonovih epskih bitk. Pod slavolokom je grobnica neznanega vojaka. Postavili so jo leta 1920 v spomin vojakom, ki so se bojevali za svobodno Francijo.

Ljubitelji prekrasnih panoramskih pogledov se lahko povzpnete na vrh 50-metrskega slavoloka. Mi smo se nanj povzpeli kar dvakrat (ker smo imeli Paris Museum Pass, nam vstopnine ni bilo treba plačati) – najprej popoldan in nato še ob sončnem zahodu. Vrsta za obisk Slavoloka zmage ni bila pretirano dolga – čakali smo manj kot 10 minut. Pred vstopom je treba zavoljo varnosti odpreti nahrbtnike, zvečer uslužbenci radi povprašajo tudi, ali imate s seboj alkohol. Romantiki pozor: čeprav Pariz velja za mesto zaljubljencev, kozarec šampanjca (ki ga lahko ravno prav ohlajenega kupite v bližnji trgovini Publicisdrugstore) ob sončnem zahodu na vrhu Slavoloka zmage žal ne pride v poštev.

Z vrha Slavoloka zmage se odpira prekrasen pogled na 12 avenij, ki se stikajo na trgu Charles de Gaulle pod njim, in seveda na Eifflov stolp. Pogled z vrha Slavoloka zmage hkrati razkriva tudi njegovo vlogo vezi med starim in novim Parizom. Na eni strani so Elizejske poljane, za njimi trg Concorde in muzej Louvre, na drugi La Defence – vrhunski dosežek moderne arhitekture.

Lokacija: Place Charles de Gaulle. Metro: Charles de Gaulle-Étoile. Splet: (informacije o odpiralnem času, ceni vstopnine itd.): arc-de-triomphe.monuments-nationaux.fr/en/