Znamenitosti Pariza: Versailles

Palača Trianon v Versaillesu

Trianon, ena od manjših palač v Versaillesu

Hoteli Pariz >>

Versailles je najbolj znan francoski grad in velja za enega izmed najprestižnejših kamenčkov v mozaiku svetovne kulturne dediščine. Stoji na obrobju Pariza, kjer je Ludvik XIII najprej zgradil lovsko kočo, nato pa so jo po nalogu njegovega sina razširili do nepredstavljive velikosti. Versailles je postal sedež kraljevega dvora in francoske vlade.

Iz Pariza do Versaillesa se lahko odpeljete s primestnim vlakom, linijo C. Izstopite na postaji Versailles Rive Gauche, ki je od gradu oddaljena dobrih 10 minut hoda. Pozor: do Versaillesa se ne morete odpeljati z vozovnico pariškega mestnega potniškega prometa, pač pa morate na železniški postaji kupiti posebno vozovnico.

Dostop do Versaillesa je torej enostaven, premikanje po njem malo manj. Versailles sestavlja 800 hektarov parkov in vrtov, 42 kilometrov stez, 55 bazenov in vodnjakov, samo strehe palač pokrivajo kar 13 hektarov. Če si želite ogledati le delček Versaillesa, se boste pošteno nahodili.

Sicer je Versailles sestavljen iz treh glavnih delov: gradu, Trianona in parka. Najpomembnejša zgradba je grad, nad katerim pa nismo bili navdušeni. Versailles smo obiskali po Louvru, katerega lepota in veličina Versailles po našem mnenju popolnoma zasenči.

Ljubitelji vrtov boste zagotovo uživali ob obisku parka (vstopnino v park je treba plačati posebej, tudi Paris Museum Pass za vstop v park žal ne velja), ki se razprostira za grajsko palačo. Park je nepregledna planjava rož, do potankosti obrezanih dreves, bazenov, stez in vodnjakov, katerih delovanje je poleti usklajeno s prijetno klasično glasbo.

Tretji del Versaillesa, Trianon, je od glavne palače oddaljen približno 45 minut hoda, lahko pa se do tja za oderuško ceno 6 € odpeljete s turističnim vlakcem. Trianon se je imenovala vas, ki jo je kupil Ludvik XIV, da bi na njenem mestu zgradil manjšo palačo, v kateri bi si lahko privoščil kakšen “lahek obrok”. Trianon je kraljeva družina uporabljala za odmik od strogih protokolarnih pravil, ki so vladala v Versaillesu. Zaradi enostavnejše arhitekture, prijetnejših, manjših, manj razkošnih in bolj intimnih vrtov smo se tudi mi v Trianonu počutili veliko bolj sproščeno kot v okolici glavne palače. Posebej smo bili navdušeni nad paviljonom ljubezni na posesti Marije Antoniete.

Lokacija: 78000 Versailles. RER (primestna železnica): Versailles Rive Gauche. Splet (informacije o odpiralnem času, ceni vstopnine, zemljevid posestva itd.): www.chateauversailles.fr