Znamenitosti Prage: Karlov most

Karlov most, Praga

Karlov most v Pragi

Hoteli Praga >>

Karlov most je ena izmed najbolj obleganih turističnih znamenitosti Prage. V 14. stoletju zgrajen most povezuje staro mestno jedro Prage z Malo strano. Po njem se vsaj enkrat sprehodi prav vsak turist – ne samo zaradi čudovitih stolpov na obeh bregovih reke Vltave, ki jo prečka most, in umetelno izdelanih kipov na mostu, pač pa tudi zaradi enkratnega razgleda na Hradčane in ostale dele Prage. Na Karlovem mostu, ki je sicer odprt le za pešce, je zato podnevi vedno gneča. V najvišji turistični sezoni bi jo lahko primerjali kar z gnečo na prenapolnjenem metroju. Kdor si na Karlovem mostu želi uživati v miru, naj se tja poda ponoči ali pa ob svitu. Takrat se po njem sprehajajo le redke žive duše.

Gradnjo Karlovega mostu je naročil kralj Karel IV. Najprej je bil namenjen zgolj viteškim turnirjem, tako da na mostu ni bilo praktično nobenega okrasja. Kasneje, med leti 1600 in 1800, so pod vplivom katoliške cerkve na mostu vendarle postavili 30 kipov, danes pa jih na njem stoji kar 75. Večina je kopij, ker so bili originali uničeni v poplavah in drugih katastrofah.

Kip Janeza Nepomuka

Najstarejši in najbolj priljubljen kip na Karlovem mostu je kip Janeza Nepomuka (8. kip na desni strani, če most prečkate v smeri proti Hradčanom). Kipa se dotaknejo skorajda vsi mimoidoči, saj naj bi to prinašalo srečo in zagotavljalo ponovno vrnitev v Prago. Sicer je bil Janez Nepomuk dvorni duhovnik kralja Vaclava IV. Slednji ga je dal s Karlovega mostu vreči v Vltavo, ker je v Prago povabil škofa, ki je bil kraljev sovražnik. Če od kipa Janeza Nepomuka naredite nekaj korakov proti staremu delu Prage (torej stran od Hradčanov), boste na levi strani zagledali križ s petimi zvezdami. Ta naj bi stal natančno na mestu, s katerega so leta 1383 vrgli Nepomuka. Z levo roko se dotaknite križa in zvezd in uresničilo se vam bo vse, kar si v tistem trenutku zaželite.

Mostna stolpa

Na obeh koncih Karlovega mosta stojita slikovita stolpa. Gotski stolp na levem bregu Vltave (torej na bregu Starega mesta, imenujejo ga tudi Staromestni stolp) je bil dokončan leta 1380 in je del nekdanjega obzidja, s katerim so Prago zaščitili pred napadalci. Stolp na desnem bregu Vltave (torej na Mali strani, imenujejo ga tudi Malostranski stolp) pa so zgradili v drugi polovici 15. stoletja. Pri gradnji so se zgledovali po stolpu na drugem koncu mostu. Poleg Malostranskega stolpa stoji manjši Juditin stolp – edini ostanek prvega praškega mostu, ki so ga odnesle poplave letal 1342.

Lokacija: Staro mesto, Praga 1.Transport: metro linija A (postaja Staromestska).