Znamenitosti Prage: Mestna hiša

Mestna hiša v Pragi

Mestna hiša, Praga

Hoteli Praga >>

Mestna hiša (Obecni dum) stoji poleg Smodniškega stolpa in je ena izmed najlepših secesijskih zgradb v Pragi. Dokončana je bila leta 1911. Leta 1918 so v njej razglasili neodvisnost Češkoslovaške.

Mestna hiša, odeta v svetle, pastelne barve, je pravo nasprotje bližnjega temnega Smodniškega stolpa. Zunanjost mestne hiše je okrašena s številnimi freskami, vitraži, umetelno izdelanim kovinskim okrasjem in kipi. Zanimivo notranjost mestne hiše dobro poznajo predvsem ljubitelji glasbe. Mestna hiša je namreč sedež češkega nacionalnega simfoničnega orkestra, ki v Smetanovi dvorani pogosto gosti priznane glasbenike z vsega sveta. Smetanovo dvorano krasijo stvaritve vodilnih čeških umetnikov zgodnjega 20. stoletja. Dvorano občasno uporabljajo tudi za prirejanje prestižnih plesov.

Fotografi boste pred mestno hišo takoj opazili množico grdih prometnih znakov (vključno s kričečim znakom prepovedano parkiranje in ustavljanje, okoli katerega je parkiranih na desetine avtomobilov!), zaradi katerih jo je silno težko fotografirati. Poskusite z nenavadnimi zornimi koti, najbolje dopoldan. Glavna fasada mestne hiše je obrnjena proti vzhodu.

Lokacija: Namesti Republiky 5, Staro mesto, Praga 1. Transport: metro B (postaja Namesti Republiky).