Znamenitosti Prage: Staromestni trg

Staromestni trg v Pragi

Staromestni trg v Pragi

Hoteli Praga >>

Staromestni trg je srce stare Prage, ki je začelo utripati že v 12. stoletju. Takrat je trg služil kot centralna praška tržnica, danes prekipeva od turističnega vrveža. V mnogih romanskih, baročnih in gotskih stavbah okoli trga so svoja vrata odprli prijetni lokali, ki v toplih mesecih mize razpostavijo po trgu. Kljub visokim cenam so lokali vedno polni, saj pomembne znamenitosti na trg privabijo prav vsakega obiskovalca Prage.

Sredi trga stoji spomenik Jana Husa. Postavili so ga leta 1915, ob 500-letnici smrti tega pomembnega reformatorja, ki danes velja za enega izmed najpomembnejših predhodnikov protestantske reformacije. Ostale znamenitosti na Staromestnem trgu v Pragi in okoli njega so Tinska cerkev, cerkev sv. Nikolaja in seveda stara mestna hiša z astronomsko uro.

Stara mestna hiša z astronomsko uro

Pred astronomsko uro na stolpu stare mestne hiše v Pragi se vsako polno uro zbere nepregledna množica s fotoaparati in video kamerami oboroženih turistov. Pogled na nervozno množico je sprva odbijajoč, a se morda vendarle splača počakati, da zvonovi odbijejo polno uro. Takrat se nad astronomsko uro odpre lina, mimo katere se sprehodi dvanajst apostolov. Mimohod verjetno traja manj kot minuto, so pa kipci, ki se okorno pomikajo mimo line, kar zabavni.

Astronomsko uro so izdelali v 15. stoletju. Pod njo je 12 medaljonov z znaki zodiaka, ki jih je leta 1865 dodal Josef Manes. Stolp stare mestne hiše, na katerem je astronomska ura, je ena izmed najbolj vpadljivih stavb v Pragi. Turisti se lahko tudi povzpnejo nanj in uživajo v čudovitem razgledu na Staromestni trg in staro mestno jedro Prage.

Tinska cerkev

Čudovita gotska zvonika Tinske cerkve na Staromestnem trgu v Pragi sta tako visoka, da ju je mogoče videti skoraj z vseh koncev Prage. Tinsko cerkev so zgradili konec 14. stoletja, v času srditih bojev med husiti in rimokatoliki. Notranjost Tinske cerkve je baročna.

Zvonika Tinske cerkve sta različna. Ta posebnost je značilna za gotsko arhitekturo obdobja, v katerem je bila zgrajena cerkev, in naj bi predstavljala žensko in moško stran sveta.

Tinska cerkev je že podnevi izjemno fotogenična, pod temnim nočnim nebom pa ostre poteze osvetljenih gotskih zvonikov še bolj pridejo do izraza. Na Staromestni trg se tako splača vrniti tudi potem, kot se nad Prago spusti noč.

Cerkev sv. Nikolaja

Snežnobela cerkev sv. Nikolaja je bila dokončana leta 1735. Cerkev je baročna, njena notranjost je zgrajena po vzoru kapele sv. Louisa-des-invalides v Parizu. Cerkev so skozi zgodovino uporabljali pripadniki različnih veroizpovedi in celo vojska. Od leta 1870 do 1914 je bila cerkev sv. Nikolaja ruska pravoslavna cerkev. V drugi svetovni vojni so bile v njej nameščene češke vojaške enote, po vojni pa so cerkev predali husitskemu gibanju, ki jo upravlja še danes.

Popotniški vodniki so polni hvale baročne notranjosti cerkve sv. Nikolaja. Nas odkrito povedano ni najbolj navdušila, a le stopite v cerkev in sami presodite lepoto baročnih fresk.

Vstop v cerkev sv. Nikolaja je brezplačen, pred vhodom pa ponavadi stoji stojnica, na kateri prodajajo vstopnice za koncerte, ki jih zelo pogosto prirejajo v njej.

Lokacija: Praga 1. Transport: metro A (postaja Staromestska).