Znamenitosti Prage: Vaclavov trg

Vaclavov trg v Pragi

Vaclavov trg, Praga

Hoteli Praga >>

“Oprostite, morda veste, kje je Vaclavov trg?” nas je vprašal vidno zmeden Američan – sredi Vaclavovega trga. In ko smo mu razložiti, da stoji na njem, nam skorajda ni hotel verjeti. Vaclavov trg pač ni trg v pravem pomenu besede, ampak 750 metrov dolg in 60 metrov širok bulvar, ki rahlo spominja na mini Elizejske poljane v Parizu. A majhnost je, predvsem za slovenske razmere, vedno relativna. Vaclavov trg je dovolj velik, da se na njem lahko zbere 400.000 ljudi. In toliko se jih je na trgu marsikdaj že zbralo. Vaclavov trg je bil med drugim osrednje prizorišče protikomunističnih demonstracij.

Vaclavov trg se razprostira po zložnem pobočju. Na vrhu stoji kip sv. Vaclava na konju. To je dobri kralj Vaclav, češki narodni heroj, ki ga je pred več kot tisoč leti umoril njegov brat. Pod kipom sv. Vaclava sta dve plošči v spomin žrtvam komunističnega režima. Ena izmed plošč je posvečena Janu Palachu, ki se je zažgal v protest proti invaziji Sovjetske zveze.

Za kipom sv. Vaclava, na najvišji točki Vaclavovega trga, stoji ogromen Narodni muzej. To je najstarejši in največji muzej na Češkem, v katerem so na ogled bogate zgodovinske, mineraloške, petrološke, zoološke, paleontološke in antropološke zbirke.

Ob Vaclavovem trgu so nanizane številne trgovine, nakupovalni centri, kavarne, restavracije, bari, diskoteke in nočni klubi, tako da ta del Prage nikoli ne zaspi. To potrjuje dejstvo, da so mnogi lokali (tudi McDonald’s) na Vaclavovem trgu odprti 24 ur na dan.

Cene v restavracijah, barih in nočnih klubih na Vaclavovem trgu so prestižni lokaciji primerne. Po drugi strani pa na strateških točkah Vaclavovega trga stojijo živobarvni kioski, v katerih prodajajo klobase in hamburgerje ter pivo po smešno nizkih cenah. Verjeli ali ne – pivo na teh stojnicah stane 30 čeških kron (1,17 €), espresso v Starbucks Coffee pa 45 kron (1,77 €). Pivo v Pragi je torej preverjeno cenejše od kave!

Lokacija: Vaclavov trg, Novo mesto, Praga 1. Transport: metro A in C (postaja Muzeum) ali metro A in B (postaja Mustek).