Znamenitosti PuljaBooking.com

Arena v Pulju

Arena v Puli

V Pulju si splača ogledati kopico znamenitosti, od katerih je nedvomno najbolj znana puljska Arena. Potem je tu še slavolok Sergijevcev, Avgustov hram, forum, mestna hiša, grad Kaštel, malo rimsko gledališče in še bi lahko naštevali.

Amfiteater Arena v Puli

Puljska Arena je zagotovo najbolj znana turistična znamenitost mesta, ki je postala simbol Pulja. Zgradili so jo v 1. stoletju našega štetja, v času vladavine cesarja Vespazijana. Takrat so gradili tudi znameniti Kolosej v Rimu.

Puljska Arena je elipsaste oblike. Daljša os je dolga kar 130 metrov, krajša pa 100 metrov. V njej so prirejali krvave gladiatorske boje – med gladiatorji in divjimi živalmi in tudi med samimi gladiatorji. Gladiatorske boje v Areni si je lahko ogledalo kar 20.000 ljudi hkrati!

V srednjem veku so Areno uporabljali za viteške turnirje in sejme, danes pa v njej prirejajo številne koncerte, ki popestrijo poletno turistično sezono.

Nekajkrat na teden v Areni priredijo tudi tako imenovane sodobne gladiatorske igre, na katerih na zanimiv način predstavijo zgodovino Arene in vrste gladiatorjev ter njihovih bojev. Predstavo si splača ogledati. Vstopnice so na voljo na blagajni Arene. Predstava se začne ob 20:30 uri, vendar priporočamo, da v Areno prispete okoli 19:30 ure, da si boste lahko zagotovili najboljše sedeže. Družine z majhnimi otroki (z vozički) in osebe, ki težko hodijo, dobijo prostor v prvi vrsti, vendar – kot hudomušno pripomnijo organizatorji – jim ne zavidajte, saj jih bodo med predstavo vrgli med divje zveri. Gladiatorske igre so zelo realistične in videti je, kot da bi se igralci zares borili, zato njihovega ogleda ne priporočamo osebam, ki ne prenesejo nasilja. Precej nazoren je tudi prikaz, kaj se je nekoč zgodilo s tistimi gladiatorji, ki so se pretvarjali, da so mrtvi: za vsak slučaj so jim z ogromnim kladivom razbili glave in to na predstavi ponazorijo s krvavordečo lubenico.

Avgustov hram

Na Forumu – enem od najlepših trgov v Puli, stoji Avgustov hram, posvečen boginji Romi in cesarju Avgustu. Zgrajen je bil med letom 2 pred našim štetjem in letom 14. Ima tipično obliko svetišča. Tako dobro je ohranjen zaradi tega, ker se je skozi zgodovino njegova funkcija spreminjala: uporabljali so ga kot cerkev, skladišče za žito, v začetku 19. stoletja pa so v njem postavili muzej kamnitih spomenikov. Leta 1944 je bilo svetišče v bombardiranju skoraj povsem uničeno, vendar so ga kmalu obnovili povsem v izvirni obliki.

Slavolok Sergijevcev

Slavolok v Pulju

Slavoko Sergijevcev v Puli

Če v staro mestno središče Pulja vstopite z vzhodne strani, boste skoraj zagotovo vstopili skozi slavolok Sergijevcev ali tako imenovana Zlata vrata. Zgradili so ga v letih 29-27 pred našim štetjem. Kot pove ime, ga je postavila družina Sergijev v čast trem družinskim članom, ki so opravljali visoke uradniške dolžnosti.

Slavolok se je naslanjal ob mestna vrata, zato je posebej bogato okrašena predvsem njegova notranja (zahodna) stran, saj se vzhodne zaradi mestnih vrat niti ni dobro videlo.

Forum

Forum je osrednji trg v Pulju, blizu obale v zahodnem delu starega mestnega jedra. Forum je bil že od rimskih časov osrednje mesto dogajanja. Na njem so se izvajale verske, upravne, gospodarske in sodne funkcije. Ob forumu stojita Avgustov hram in mestna hiša.

Grad Kaštel

Če se vam v poletni vročini ljubi povzpeti na hrib, se lahko z zgornje krožne ulice podate na vrh griča, kjer stoji grad Kaštel. Trdnjava na tem griču je verjetno obstajala že v rimski dobi, saj se z njega odpira dober razgled na okolico, Pulj pa je bil skozi zgodovino pomemben za pomorski promet.