Znamenitosti SalzburgaBooking.com


Znamenitosti Salzburga

Pogled na Salzburg s trdnjave Hohensalzburg

Staro mestno jedro Salzburga je majhno, zato si glavne znamenitosti Salzburga lahko ogledate v enem dnevu. Če si želite nekatere znamenitosti podrobneje ogledati ali se morda podati tudi v okolico Salzburga, priporočamo dvodnevni ali tridnevni obisk Salzburga. Prespite lahko na primer v poceni penzionu Jahn v bližini železniške postaje, kjer je na voljo tudi brezplačno zasebno parkirišče, če potujete z avtom.

Staro mestno jedro Salzburga se razprostira na obeh straneh reke Salzach. Nad Salzburgom se dviga znamenita trdnjava, ki se jo vidi že od daleč in lahko služi za orientacijo. Pod trdnjavo sta katedrala in samostan sv. Petra. Od katedrale proti zahodu vodi znamenita nakupovalna ulica Getreidegasse, na kateri je med drugim Mozartova rojstna hiša.

Glavne znamenitosti na drugem bregu reke so palača in vrtovi Mirabell ter hiša, v kateri je živel Mozart, ki je zdaj preurejena v muzej.

Salzburška katedrala

Glavni trg oziroma skupina trgov v Salzburgu je obkroženih s salzburško katedralo, samostanom sv. Petra in rezidenčno palačo. Slednja je verjetno najpomembnejša zgodovinska stavba v Salzburgu. Ta baročna palača je bila nekoč rezidenca salzburških nadškofov.

Trdnjava Hohensalzburg

Po ogledu katedrale, rezidenčne palače in samostana se lahko odpravite le nekaj korakov do spodnje postaje vzpenjače na trdnjavo Hohensalzburg. Tako imenovana standardna povratna vozovnica, ki ne vključuje vstopnine v vse znamenitosti trdnjave, stane 12 EUR. Po našem mnenju takšna vozovnica zadostuje, razen če vas znamenitosti trdnjave posebej zanimajo. S standardno vozovnico se namreč lahko odpeljete v trdnjavo, se sprehodite po njenih dvoriščih in obrambnih zidovih ter uživate v čudovitem razgledu na Salzburg.

Ko se s trdnjave spustite nazaj h katedrali, si lahko privoščite kratek oddih: na trgu poleg katedrale boste opazili kavarno Manner, v kateri med drugim prodajajo slavne napolitanke Manner v vseh oblikah in okusih. Tudi takšnih, na katere v navadnih trgovinah verjetno še nikoli niste naleteli.

Getreidegasse

Getreidegasse je glavna arterija starega mestnega jedra Salzburga. Na njej je med drugim Mozartova rojstna hiša, pred katero se med čakanjem na vstop zmeraj fotografirajo množice turistov. Sicer pa je Getreidegasse znana predvsem po butikih, v katerih prodajajo izdelke prestižnih svetovnih blagovnih znamk in tudi lokalnih proizvajalcev. Verjetno se sprašujete, ali kdo sploh kupuje v teh pregrešno dragih trgovinah. Običajni turisti zagotovo ne. Pravijo pa, da te trgovine največ zaslužijo v času salzburškega festivala, ko mesto preplavijo bogati “ljubitelji” klasične glasbe z vsega sveta.

Kakor koli, na Getreidegasse (oziroma v prehodih med Getreidegasse in drugimi ulicami) se najde tudi kakšna pivnica ali kavarna in celo kiosk z balkansko hrano. Hrane tam nismo preizkusili, ker v Salzburgu nismo želeli jesti ravno čevapčičev, a sodeč po dolgi vrsti lačnih strank so očitno dobri.

Palača in vrtovi Mirabell

Baročna palača Mirabell je glavna znamenitost Salzburga na desnem bregu reke Salzach. Znani so predvsem njeni vrtovi, ki jih lahko obiščete brezplačno. Vrtovi so zmeraj do potankosti urejeni in okrancljani s cvetjem, primernim za letni čas. Na številnih klopeh si lahko za kratek čas oddahnete od sprehajanja po Salzburgu. Če potujete z otroki, lahko v zadnjem delu vrtov obiščete tudi otroško igrišče s tobogani, gugalnicami in podobnim. Poiščite tudi “skriti” del vrtov, na katerega se povzpnete po stopnicah, prečkate lesen most, nato pa se znajdete med kamnitimi figurami “vrtnih palčkov” z bolj ali manj strašnimi izrazi na obrazih.

V parku in palači Mirabell v glavni turistični sezoni skoraj vsak večer organizirajo koncerte klasične glasbe. Na sporedu je seveda Mozart, Mozart in Mozart: torej točno to, kar pričakujejo turisti. Kakovost izvedbe večinoma ni ravno vrhunska, vendar še vedno dovolj dobra, da zadovolji turiste, ki si po prenajedanju z Mozartovimi kroglicami želijo še malo Mozarta za dušo.