Znamenitosti Sevilje: Barrio Santa CruzBooking.com


Barrio Santa Cruz v Sevilli

Ozka ulica v četrti Santa Cruz v Sevilji

Barrio Santa Cruz je izjemno slikovita četrt v središču stare Sevilje z neverjetno ozkimi ulicami, belimi fasadami, okrašenimi balkoni in pisanim cvetjem, ki se nagiba z njih. Barrio Santa Cruz je bila nekoč židovska četrt, nekatere cerkve so bile v starih časih sinagoge.

Relativno velikemu številu turistov in mnogim trgovinam s spominki navkljub je Barrio Santa Cruz izredno prijetna četrt za dopoldanski ali večerni sprehod. Poleti popoldan kljub temu, da sonce v ozke ulice ne prodre, v židovski četrti postane prevroče – namesto, da se mučite s potikanjem po njej, si raje privoščite siesto. Španci večino trgovin med 14. in 18. uro tako ali tako zaprejo.

Ulice v Barriu Santa Cruz so tako ozke in zavite, da se v njej zlahka izgubijo tudi najbolj izkušeni bralci zemljevidov. Po drugi strani pa je zemljevid v Barriu Santa Cruz najbolje spraviti v žep in se podati v neznano. Z bolj turističnih ulic pogumno zavijte v manjše, manj obljudene. Tam lahko začutite pravi utrip življenja židovske četrti. Iz dnevnih sob odmevajo zvoki temperamentne španske glasbe, na oknih, ki si gledajo nasproti nad ozkimi stranskimi ulicami, slonijo starejši gospodje in premlevajo dogodke preteklega dne, iz kuhinj se sliši cvrčanje olja in širi vonj po škampih s česnom, ki jih gospodinje pripravljajo za lahek opoldanski obed.

V četrti Santa Cruz oziroma v neposredni bližini sta tudi najpomembnejši znamenitosti Sevilje, katedrala in Alcazar, sicer pa so po Barriu Santa Cruz posute naslednje manj znane znamenitosti:

Plaza Alfaro naj bi bila navdih za prizor z balkonom v sloviti drami Romeo in Julija. Nedaleč stran je Plaza Santa Cruz, sredi katere stoji umetelno izdelan železen križ iz 17. stoletja. Križ so postavili na kraj, kjer je stala cerkev, ki so jo uničili Francozi. Ironično nad trgom danes plapola ravno francoska zastava – v eni izmed zgradb na njem je namreč francoski konzulat. Nekaj korakov naprej je Plaza Refinadores, majhen trg, na katerem je kip Don Juana Tenoria, enega izmed najbolj slavnih seviljskih literarnih junakov.

Lokacija: Barrio Santa Cruz je med ulicami Calle Mateas Gago in Santa Maria La Blanca/San José, vrtom Jardines de Murillo ter Alcazarjem.