Znamenitosti Sevilje: katedrala in La GiraldaBooking.com


Katedrala v Sevilli

Pravljična katedrala je najbolj znana znamenitost Sevilje

“Zgradimo tako veliko stavbo, da bodo tisti, ki jo bodo videli dokončano, mislili, da smo nori!” je po legendi vzkliknil kapitelj, ko so razpravljali o naročilu gradnje katedrale v Sevilji.

V 15. stoletju zgrajena katedrala na mestu, kjer je nekoč stala mošeja, je res vse prej kot majhna in tako nenavadna, da se človek ob vstopu vanjo res začne spraševati o psihološkem stanju arhitektov. Katedrala v Sevilji pokriva 11.520 kvadratnih metrov površine in velja za tretjo največjo na svetu (večji sta bazilika sv. Petra v Vatikanu in katedrala sv. Pavla v Londonu). Pred kratkim so se pojavili izračuni prostornine, po katerih katedrala v Sevilji zaseda celo prvo mesto.

Katedrala ima pet ladij, bogato okrašeni strop glavne je osupljivih 42 metrov nad tlemi. Veliko predaleč, da bi ga v mraku gotske arhitekture lahko zadovoljivo dobro ujeli v fotografski objektiv. A uprava katedrale se je fotografiranja stropa željnim turistom odločila ustreči z velikim povečevalnim ogledalom, ki so ga postavili na tla. V njem je mogoče popolnoma od blizu občudovati diskretno osvetljen del stropa.

Katedrala v Sevilji na prvi pogled daje vtis neusklajenosti, kot da bi se med gradnjo nenadzorovano in brez pravega načrta širila v vse smeri. A ko so se naše oči privadile na mrak, se z (ne)logičnostjo tlorisa nismo več obremenjevali. V katedrali je poleg čudovitega stropa še nekaj vrhunskih umetniških in zgodovinsko pomembnih del, ki jih je treba poiskati.

Blizu vhoda je grobnica Krištofa Kolumba. Zanimivo, da slednjo radi pokažejo tudi Portugalci v Lizboni. Grobnico pač lahko zgradijo kjer koli, kje so Kolumbove kosti, pa pravzaprav nihče ne ve čisto dobro. Prav mogoče je, da so končale na kakšnem idiličnem karibskem otočku.

Najpomembnejše umetniško delo v katedrali v Sevilji je glavni, 18 metrov visok oltar, ob pogledu na katerega se človeku zvrti v glavi. Tako kot katedrala je tudi glavni oltar gigantski, po nekaterih podatkih največji na svetu. Iz lesa izrezljan in z nepredstavljivo količino zlata pozlačen oltar je življenjsko delo Pierra Dancarta. Slednji je izrezljal več kot tisoč figur oltarja, ki predstavljajo prizore iz Stare in Nove zaveze.

Za katedralo je prijetno dvorišče, Patio de los Naranjos. Tam se lahko v prijetni senci oranževcev odpočijete pred vzponom na La Giraldo, zvonik (oziroma minaret) katedrale. Patio de los Naranjos je ostanek mošeje, ki je stala na mestu katedrale. V vodnjaku na tem dvorišču so si muslimani pred vstopom v mošejo umili roke in noge.

La Giralda

Zvonik katedrale v Sevilji, La Giralda, je pravzaprav minaret – ostanek mošeje, ki je nekoč stala na mestu katedrale. Minaret je med leti 1184 in 1198 zgradil Ahmed Ben Baso. Njegovi minareti krasijo tudi mošeje v Marakešu in Rabatu. Na vrhu minareta so bile včasih štiri velike zlate krogle, za katere pravijo, da se jih je videlo 40 kilometrov daleč. Danes je vrh minareta predelan v zvonik in to je poleg renesančnih balkonov edini arhitekturni dodatek prvotnemu minaretu.

Minaret je od nekdaj najbolj pomembna zgradba v Sevilji in simbol mesta. Mavri so ga imeli tako radi, da so ga hoteli pred padcem Sevilje v roke kristjanov celo porušiti. Navsezadnje ga niso, saj jim je kralj Alfonso X zagrozil, da bo vse po vrsti poslal pod meč, če odstranijo en sam kamen minareta.

Danes se lahko povzpnete na skoraj 100 metrov visokega velikana, ki se ga vidi z vseh koncev Sevilje. “Oh ne, že spet na stotine stopnic,” smo si mislili pred vzponom na minaret, in po vstopu ugotovili, da nima niti ene stopnice. Na La Giraldo se namreč povzpnete po 35 zložnih klančinah. Ob gradnji minareta so upoštevali dvojno vlogo, ki jo je imel: po eni strani kot prostor, s katerega so mujezini pozivali k molitvi, in po drugi strani kot stražni stolp. Klančine so zato dovolj široke, da sta se na njih nekoč brez težav srečala dva popolnoma oborožena stražarja, danes pa dva popolnoma oborožena turista (z nahrbtniki, fotoaparati, video kamerami in podobno popotniško navlako).

Med vzponom na La Giraldo ne pozabite pokukati skozi okna in se za trenutek ustaviti na kakšnem izmed balkonov. Z La Giralde lahko čisto od blizu občudujete do potankosti izdelano gotsko okrasje katedrale. Z vrha se odpira prekrasen pogled na stari in novi del Sevilje, na reko Guadalquivir, na najstarejšo bikoborsko areno v Španiji in na številne bazene, ki jih imajo na strehah premožnejši domačini in predvsem hoteli. Hotel z bazenom, v katerem lahko uživate zvečer ali med siesto, je v Sevilji vsekakor dobra izbira.

In še namig: razgledna ploščad je tik pod težkimi zvonovi La Giralde. Vsake četrt ure kladivo neusmiljeno udari ob kakšnega izmed bronastih velikanov. Preko terase zareže zvok, zaradi katerega večini turistov klecnejo kolena. Bodite pripravljeni, če ne želite, da vam zvonovi v kri poženejo hudournik adrenalina.

Lokacija: Plaza del Triunfo.