Znamenitosti Sevilje: Real AlcazarBooking.com


Palača Real Alcazar v Sevilli

Mavrsko okrasje palače Real Alcazar v Sevilji daje vtis, kot da bi bila pomanjšana kopija znamenite Alhambre

Real Alcazar je skupina palač na obrobju gotske četrti Barrio Santa Cruz v središču starega dela Sevilje. Real Alcazar je bil tisoč let simbol in središče moči, rezidenca kraljeve družine. V starih časih je prebivalce Sevilje v bližini mogočne palače morda prevzelo strahospoštovanje, danes obiskovalce prevzame vznemirljiv občutek pričakovanja in radovednosti, kaj se skriva v njem. Real Alcazar ni samo vrhunski arhitekturni dosežek, pač pa so njegovi vrtovi in hladne sobane (predvsem poleti) tudi prijetno zatočišče pred razbeljenimi mestnimi ulicami.

Obiskovalci v Real Alcazar vstopajo skozi prijetno dvorišče, Patio del León, katerega bogato zelenje nudi pravo olajšanje v vročini poletnih dni. Na naslednjem dvorišču, Patiu de la Montería, pa ob pogledu na prefinjeno izdelano fasado mudeharske palače večina obiskovalcev na vročino nenadoma pozabi. Zasliši se zvok sprožilcev fotoaparatov, piskanje video kamer, vzdihi občudovanja.

Mudeharska palača je zgrajena v popolnoma arabskem slogu, na prvi pogled se zdi, kot da bi bila manjša kopija Alhambre. Nekateri tako Real Alcazar napačno označujejo kot mavrsko palačo, čeprav je bila glavnina palače okoli leta 1360 zgrajena za španskega kralja Pedra Krutega Kastiljskega. Real Alcazar je bil vedno rezidenca španske kraljeve družine, je pa res, da so ga gradili mavrski gradbeniki.

Mudeharska palača je najlepši del Reala Alcazarja. Prednja fasada je šele uvod v do potankosti izdelano notranje okrasje, razkošne sobane, pomirjajoče notranje dvorišče z bazenom, v katerem se samoljubno ogleduje arabsko okrasje okoliških sten.

Gotska palača se v primerjavi z mudeharsko zdi kot drugorazredna zgradba, čeprav je treba priznati, da tudi ta sodi med lepša domovanja. Za rezidence kraljevih družin ponavadi pač ni značilna pretirana skromnost.

Med palačami so posejana prijetna dvorišča z zelenimi vrtovi, vodnjaki, bazeni, racami in turisti, ki jih hranijo. Čeprav smo Seviljo obiskali avgusta, sredi najvišje turistične sezone, v Realu Alcazarju nismo imeli občutka gneče. Na dvoriščih, vrtovih in v sobanah smo uživali v prijetni tišini. Kombinacija veličastne arhitekture, zelenja in žuboreče vode očitno deluje tako pomirjujoče, da celo pregovorno glasni Italijani in Španci utišajo glas.

Lokacija: Plaza Triunfo S/N. Splet: www.patronato-alcazarsevilla.es