Znamenitosti Singapurja

Kitajska četrt v Singapurju

Barvita kitajska četrt v Singapurju

Hoteli Singapur >>

Ne glede na miniaturno velikost ima Singapur kopico turističnih znamenitosti, ki jih boste težko obiskali v nekaj kratkih dneh. A ker je večina izmed njih tematskih (na primer nočni safari, ptičji park Jurong, vrt orhidej, znanstveni center …), se lahko glede na svoje interese že pred obiskom Singapurja odločite, katere znamenitosti boste obiskali in katerih ne.

Sicer se v Singapurju se ne boste dolgočasili niti, če ne obiščete prav nobene izmed klasičnih znamenitosti Singapurja. Multikulturno mesto samo po sebi ponuja tako veliko število evropskim čutilom nepoznanih dražljajev, da lahko v Singapurju zlahka preživite nekaj dni ob raziskovanju etničnih in modernih četrti, kulinarike in nakupovanja.

Najbolj barviti etnični četrti sta Mala Indija in kitajska četrt, nakupovati je najbolje na znameniti Orchard Road, največ angleške kolonialne dediščine pa je posute po kolonialni četrti.

Kitajska četrt (Chinatown)

Singapurska Kitajska četrt je zapakirana v lično, tipično singapursko embalažo. V njej ni ne duha ne sluha o kaosu in hrupu, ki sta tako značilna za kitajske četrti ostalih mest jugovzhodne Azije, kot so na primer Kuala Lumpur, Bangkok ali Manila. Singapurska kitajska četrt je čista, dobro vzdrževana in popolno urejena – kot bi jo ravnokar vzeli iz škatlice in položili na južni del otoka. Četrt v zadnjih letih preveva kar nekoliko preveč turistično vzdušje (razen v templjih), a jo je predvsem zaradi arhitekture še vedno vredno obiskati.

Če Singapur obiščete v času kitajskih festivalov (na primer srednje-jesenskega praznika ali kitajskega novega leta), ne izpustite sprehoda po bogato okrašeni Kitajski četrti. Z nekaj sreče lahko naletite celo na ples zmaja, ples leva in ostala poulična praznovanja.

Blizu kitajske četrti je kar nekaj dobrih hotelov, med drugim butični Hotel Berjaya s štirimi zvezdicami.

Mala Indija (Little India)

Mala Indija v Singapurju

Tržnica v Mali Indiji v Singapurju

Mala Indija je verjetno najbarvitejša singapurska etnična četrt. Ob Serangoon Road – glavni arteriji Male Indije – je nanizanih na stotine malih indijskih trgovin in restavracij. Mala Indija je v primerjavi z ostalimi deli Singapurja popolnoma drug svet. Zrak je nasičen z vonjavami indijskih začimb, iz trgovin odmeva glasna indijska glasba, ulice so preplavljene z Indijkami, odetimi v živobarvne sarije. Sprehod po Mali Indiji na delovni dan je nepozabna izkušnja, če pa ste v Singapurju tudi ob koncu tedna, si v vzemite čas in se ponovno odpravite v indijsko četrt, saj ob sobotah in nedeljah utripa še intenzivneje.

Mala Indija v Singapurju je tudi pravi kraj za nakup aromatičnih indijskih začimb, pisanih sarijev, indijske srebrnine in zlatnine, CD-jev z indijsko glasbo ali morda po meri narejene obleke iz prekrasnega blaga. V mnogih trgovinah vam bodo koristile pogajalske sposobnosti.

Tržnice

Tržnice, na primer Tekka Centre v Mali Indiji (ali pa tržnici v neposredni bližini postaje MRT Admiralty ali Eunos, ki sicer nista v centru mesta, a ju omenjamo zaradi tega, ker sta z mestno železnico zelo enostavno dostopni) so izredno zanimivi kraji, na katerih si lahko ogledate ponudbo lokalne zelenjave in ostalih kuharskih sestavin, kot so tofu, sveži kitajski rezanci, lotosovi gomolji in jem. Stojnice tržnic se šibijo tudi pod izobiljem tropskega sadja, tako da boste skoraj zagotovo naleteli na jackfruit (malajsko: nangka), chempedak, durian, rambutan, mango, custard-apple (malajsko: nonang), longan, duku, mangosteen, papaje (malajsko: betik), ananas (malajsko: nanas). Verjetno ste vsaj nekatere izmed naštetih sadežev že kdaj poskusili doma, vendar ste lahko prepričani, da ima sadje, ki mu ni potrebno potovati daleč od drevesa, neprimerno boljši okus. Čeprav je večina v Singapurju prodajanega sadja uvoženega iz sosednjih držav, je to še vedno veliko bolj sveže kot tropsko sadje, ki ga le na pol zrelega pošiljajo v Evropo.

Ostale znamenitosti

V nadaljevanju na kratko predstavljamo ostale, pretežno tematske singapurske znamenitosti, s povezavami na njihova uradna spletna mesta. Glede na vaša osebna zanimanja vam seznam lahko pomaga pri odločitvi, kaj obiskati v Singapurju.

Flora in favna

  • Nacionalni parki (National Parks Board) – popoln vodnik po singapurskih parkih, vključno z botaničnim vrtom, v katerem boste našli splošne podatke o flori in favni, možnosti za rekreacijo in napovedi prihajajočih dogodkov.
  • Singapurski zoološki vrt (The Singapore Zoological Gardens) – zoološkim vrtovom se običajno iz etičnih razlogov izogibamo, a o singapurskem smo doslej slišali le pohvale. Ljubiteljem živalskih vrtov zato priporočamo obisk.
  • Nočni safari (Night Safari) – na 40 hektarih bujnega sekundarnega gozda razprostranjen Nočni safari je prvi živalski park na svetu, zgrajen posebej za nočne obiske, v katerem lahko opazujete več kot tisoč nočnih živali, pripadnic več kot stotih različnih živalskih vrst.
  • Ptičji park Jurong (Jurong Bird Park) – 8000 ptic pripadnic 600 različnih vrst. Največja svetovna zbirka ptic Jugovzhodne Azije, kjer je med drugim na ogled tudi “paradiž papig” in najvišji umetni slap na svetu.
  • Podvodni svet (Underwater World) – eden izmed najbolj priljubljenih oceanarijev v Jugovzhodni Aziji. V njem prebiva več kot 2500 živali pripadnic več kot 250 različnih vrst.
  • Otok Sentosa je vreden obiska, če še niste obiskali nobenega tropskega otočka in ga v kratkem tudi ne nameravate obiskati. Sentosa je majhen tropski otoček, na katerem vlada vzdušje neke vrste tematskega parka, saj je posut z umetnimi znamenitostmi.

Muzeji

  • Odbor za narodno dediščino (National Heritage Board) – podrobne informacije o številnih singapurskih muzejih: Muzej azijskih civilizacij (Asian Civilizations Museum), Singapurski umetnostni muzej (Singapore Art Museum), Singapurski muzej zgodovine (Singapore History Museum), Singapurski nacionalni arhivi (National Archives of Singapore), Center za ohranjanje kulturne dediščine (Heritage Conservation Centre) in Trgovina nacionalnega muzeja (National Museum Shop).

Znanost

  • Singapurski center odkritij (Singapore Discovery Centre) – obiskati ga je vredno že samo zaradi iWERKS: tehnično izjemno izpopolnjene kino dvorane s 350 sedeži in velikanskim, kot petnadstropna stavba visokim platnom ter vrhunskim ozvočenjem in projekcijskih sistemom, ki lahko prikazuje dvodimenzionalne in tridimenzionalne filme.
  • Singapurski center znanosti (Singapore Science Centre) – center znanosti je neformalna izobraževalna ustanova, katere namen je promovirati znanost in tehnologijo med študenti in splošno javnostjo. Uvršča se med deset najboljših centrov znanosti na svetu, v njem pa je na ogled največja zbirka znanstveno-izobraževalnih materialov v Singapurju. Vsako leto ga obišče več kot milijon radovednežev.