Znamenitosti Sydneya: opera

Operna hiša v Sydneyu

Operna hiša v Sydneyu

Hoteli Sydney >>

Sydneyska operna hiša je po vsem svetu znani simbol mesta Sydney in najbolj oblegana turistična znamenitost Sydneya. Ko smo jo med pristajanjem letala iz Brisbana prvič videli, smo dobili vtis, da je veliko manjša, kot se zdi na fotografijah, a zato nič manj čudovita.

Opero v Sydneyu je projektiral danski arhitekt Jørn Utzon. Visoka je 67 metrov. Na streho, ki nekatere po obliki spominja na razpeta jadra, druge na školjko, so položili 1.056.000 švedskih ploščic, ki tehtajo 27.230 ton.

Pogled na sydneysko opero je čudovit s katerega koli zornega kota, najbolje pa se jo vidi s kakšnega od trajektov, ki plujejo po sydneyskem pristanišču. Trajekti so vključeni v sistem mestnega potniškega prometa v Sydneyu, tako da vožnje z njimi niso drage.

Če si želite sydneysko operno hišo pobliže ogledati s trdnih tal, se z mestnim vlakom ali avtobusom odpeljite do postaje Circular Quay. V operni hiši organizirajo tudi vodene oglede dvoran.

V neposredni bližini operne hiše so številne priljubljene restavracije. V času kosila jih preplavijo poslovneži iz bližnjih pisarn, zvečer zabave željni domačini in turisti.

Od operne hiše se lahko po prijetnem sprehajališču mimo pomolov mestnih trajektov in mednarodnega pomola, ob katerem so ponavadi zasidrane luksuzne križarke, sprehodite do druge najbolj znane turistične znamenitosti Sydneya: pristaniškega mostu (Harbour Bridge).