Znamenitosti Sydneya: poslovno središče (CBD)

Mestna hiša v Sydneyu

Mestna hiša v Sydneyu

Hoteli Sydney >>

Poslovno središče Sydneya se razteza od Circular Quaya (prometnega vozlišča blizu sydneyske operne hiše in sydneyskega pristaniškega mostu) na severni strani do postaje Central (Central Station) na južni strani. V severnem delu poslovnega središča prevladujejo poslovne zgradbe, v južnem delu pa so tudi števila nakupovalna središča, nekaj viktorijanskih zgradb in cerkva.

Poslovno središče je dovolj majhno, da ga zlahka raziščete peš. Če imate možnost, to storite ob delovnem dnevu, kajti ob sobotah in nedeljah je ta del mesta zapuščen in zato dolgočasen.

Če se proti poslovnemu središču odpravite od Circular Quaya, se podajte po Macquarie Street. Ob njej je nanizana vrsta kolonialnih, v prijetni senci drevesnih krošenj skritih stavb.

Znamenitosti poslovnega središča Sydneya vključujejo 305 metrov visok Sydney Tower, s katerega naj bi se odpiral čudovit panoramski pogled na Sydney. Slednjega nismo preverili, ker se nam je vstopnina 25 AUD po pravici povedano zdela pretirana. Namesto Sydney Towerja smo tako nekaj dni pozneje raje obiskali Sky Tower v Aucklandu, ki je najvišji telekomunikacijski stolp na južni polobli, Sydney Tower pa je “šele” drugi.

V senci visokih nebotičnikov poslovnega središča Sydneya se skriva tudi nekaj starih kolonialnih zgradb, vrednih ogleda. Na vogalu George Street in Druitt Street stoji leta 1874 zgrajena mestna hiša z značilnim urnim stolpom. Poleg nje je anglikanska katedrala sv. Andreja, ki je bila zgrajena v istem obdobju in je mestni hiši po arhitekturnem slogu močno podobna. Katedrala sv. Andreja v Sydneyu je najstarejša katedrala v Avstraliji. V neposredni bližini katedrale stoji še ena kolonialna arhitekturna mojstrovina: zgradba kraljice Viktorije (Queen Victoria Building). Ogromna zgradba kraljice Viktorije zaseda celo ulico. V njej je bleščeče nakupovalno središče, v katerem prodajajo večinoma luksuzne blagovne znamke oblačil, kozmetike in nakita.

Na vzhodni strani poslovnega središča Sydneya leži Hyde Park s svojim znanim, skoraj po angleško urejenim drevoredom in vodnjaki, ob katerih se domačini hladijo med najhujšo poletno vročino. V Hyde Parku stoji Anzac Memorial, katerega notranja kupola je v spomin na 120.000 vojakov iz avstralske zvezne države New South Wales, ki so služili v 1. svetovni vojni, prekrita s 120.000 zvezdami. Na vzhodni strani Hyde Parka stoji katedrala sv. Marije, na zahodni strani parka pa Velika sinagoga (www.greatsynagogue.org.au), zgrajena leta 1878.

Poslovno središče Sydneya je torej z izjemo nekaj viktorijanskih zgradb precej novo, zahodnjaško, skorajda sterilno in ob vikendih, ko se dodobra izprazni, precej nezanimivo. Še dobro, da je na jugozahodu začinjeno s špansko četrtjo in kitajsko četrtjo (na območju okoli Dixon Street). Ozke ulice kitajske četrti, na katere se iz številnih restavracij širijo eksotične vonjave, utripajo v popolnoma drugačnem ritmu in tudi ob koncu tedna se ne ustavijo. Sydney smo obiskali v začetku februarja, ravno pred kitajskim novim letom, ko so bile ulice posebej bogato okrašene, trgovine in stojnice pa do zadnjega kotička založene z novoletnimi spominki – večinoma takšnimi, ki naj bi prinašali srečo. Slednjo so lastnikom trgovin prinašale tudi plesne skupine, ki so oblečene v kostume levov pred in v trgovinah v spremstvu oglušujočega bobnanja uprizarjale značilen kitajski ples leva. Če smo ob ogledovanju ostalih delov središča Sydneya včasih zazehali, smo se v živahni kitajski četrti zagotovo zbudili.