Znamenitosti Sydneya: pristaniški most

Pristaniški most, Sydney

Pristaniški most, Sydney

Hoteli Sydney >>

Sydneyski pristaniški most (Harbour Bridge) je vsaj tako znana turistična znamenitost Sydneya kot operna hiša. Posnetke veličastnega novoletnega ognjemeta na pristaniškem mostu v Sydneyu, ki vsako leto obkrožijo svet, ste zagotovo vsaj enkrat videli po televiziji.

Harbour Bridge so zgradili leta 1932 in povezuje glavno poslovno središče Sydneya s poslovno četrtjo na severni strani mesta. Harbour Bridge si je najbolje ogledati s sprehajališča, ki teče od sydneyske operne hiše do mostu, lahko pa se tudi peš povzpnete nanj.

Pešpoti na most ni lahko najti, a se je vredno potruditi, saj je razgled z mostu čudovit. Ne hodite po cesti, rezervirani za motorna vozila, ker je to nevarno in prepovedano. Če ste v predelu Cirular Quay ali The Rocks, poiščite Susannah Place Museum na Harrington Street. Od tam sledite majhnim, slabo vidnim smerokazom. Vhod na most je iz Cumberland Street.

Na sydneyskem mostu si lahko privoščite tudi malo plezalno avanturo. Agencija Bridge Climb (www.bridgeclimb.com) organizira vzpone na vrh železne konstrukcije mostu. Vzpon, ki traja od dveh do štirih ur, je primeren za popotnike z dobro kondicijo, ki se ne bojijo višine. Otroci morajo biti za vzpon na most stari najmanj 10 let. Pred vzponom na most se preoblečete v posebne kombinezone in opremite z varnostnimi sponami. Nošenje kakršnih koli predmetov na most ni dovoljeno. Tudi fotoaparate in video kamere morate pustiti spodaj, vas pa na vrhu mostu s svojim fotoaparatom fotografira vodnik. Odhodi na most so vsakih deset minut od jutra do poznega večera, a je treba termin zaradi izjemne priljubljenosti rezervirati čim bolj zgodaj.