Znamenitosti Sydneya: The Rocks

Sydneyska četrt The Rocks

Sydneyska četrt The Rocks

Hoteli Sydney >>

Četrt The Rocks je najstarejši del Sydneya, v katerem so v nemogočih razmerah živeli prvi avstralski priseljenci iz Evrope. Pijanih mornarjev polna četrt The Rocks je bila nekoč leglo bolezni in kriminala. V njej je posel najbolj cvetel lastnikom gostiln in prostitutkam. Ob koncu 19. stoletja, ko so tovorne ladje nehale pristajati na pomolih v bližnjem Circular Quay, je izmučena četrt začela propadati. V začetku 20. stoletja jo je prizadela še kuga, okoli leta 1920 pa so zaradi gradnje gigantskega dovoza na pristaniški most (Harbour Bridge) v četrti The Rocks izginile cele soseske.

Kulturnozgodovinski pomen četrti The Rocks so spoznali šele v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so začeli stare stavbe pospešeno obnavljati in jih preurejati v muzeje, restavracije in kiča polne trgovine s spominki. Slednje so se po četrti The Rocks razširile vsaj tako hitro kot kuga, tako da The Rocks danes na prvi pogled daje vtis ene izmed največjih turističnih pasti v Sydneyu.

Kogar podrobneje zanima zgodovina četrti The Rocks, naj obišče Rocks Discovery Museum (www.rocksdiscoverymuseum.com). Vstop v muzej, ki ponuja obliko zanimivih informacij o zgodovini četrti The Rocks, je brezplačen.

Nevpadljiva Cadmans Cottage na George Street 100 je najstarejša hiša v Sydneyu. Zgrajena je bila leta 1816. V 40. letih 19. stoletja je imela v njej pomorska policija prostore za pridržanje, ki so bili glede na količino kriminala verjetno vedno polni. Kasneje so hišo preuredili v dom za upokojene kapitane pomorskih ladij.

Drugi zanimivi deli četrti The Rocks vključujejo Argyle Cut – tunel, ki so ga izkopali kaznjenci, in četrt Millers Point za njim. Ob ulicah mirne četrti Millers Point so nanizane zanimive zasebne hiše iz zgodnjih kolonialnih časov.