Znamenitosti Varšave

Palača kulture in znanosti

Palača kulture in znanosti v Varšavi je najbolj kričeč primer monstruozne kumunistične arhitekture

Hoteli Varšava >>

Palača kulture in znanosti

Palača kulture in znanosti stoji v centru Varšave, blizu železniške postaje. Grozljiv primer arhitekture socialnega realizma se opazi že od daleč – ne le zaradi tega, ker je Palača kulture in znanosti z dobrimi 230 metri najvišja stavba v Varšavi (in na Poljskem), pač pa tudi zaradi tega, ker ni prav nič prijetna na pogled.

Večina domačinov Palače kulture in znanosti ne mara. Preprosto zaradi tega, ker jih spominja na petinštiridesetletno rusko nadvlado. Palačo kulture in znanosti so dokončali leta 1955 in je Stalinovo darilo poljskemu ljudstvu, simbol “prijateljstva”, ki je bolj kot na prijateljstvo spominjalo na okupacijo.

Palače kulture in znanosti bi se po političnih spremembah na Poljskem marsikdo rad znebil, a se je izkazalo, da Stalinovega darila preprosto ni mogoče vrniti. Po Varšavi so že večkrat zaokrožile govorice o tem, da naj bi stavbo znižali, rekonstruirali, celo podrli, a Palača kulture in znanosti je tako gromozanska, da Varšava enostavno nima dovolj denarja, da bi lahko kar koli naredila z njo. Očitno bo ostala na svojem mestu – takšna, kot je. Tisti, ki je ne marajo, jo bodo prisiljeni še naprej ignorirati – dokler se ne bo izgubila med bleščečimi steklenimi nebotičniki, ki kot gobe po dežju rastejo okoli nje.

V Palači kulture in znanosti zdaj prirejajo številne koncerte in prireditve, v njej so kino dvorane, v 30. nadstropju pa terasa, s katere se odpira čudovit panoramski pogled na Varšavo. Od zgoraj so celo grde socialistične soseske videti lepše, še posebej, če so obsijane z zahajajočim soncem.

Ostale znamenitosti Varšave

Vse ostale pomembnejše znamenitosti Varšave si lahko ogledate med prijetnim sprehodom po centru mesta. Predlagamo, da ga začnete na križišču Al. Jerozolimskie (to je avenija, ki teče mimo centralne železniške postaje) in Ulice Novi Świat.

Ulica Novi Świat

Ulica Novi Świat je najelegantnejša nakupovalna ulica v Varšavi, na kateri v primerjavi z ostalimi deli mesta vlada presenetljivo prijetno vzdušje. V lepo obnovljenih stavbah ob ulici so številne trgovine in prijetni lokali, vključno z znanimi svetovnimi verigami, na primer Starbucks Coffee, kjer poleg drage kave ponujajo tudi brezplačen brezžični dostop do interneta.

Najbolj znana slaščičarna in kavarna na Ulici Novi Świat je Blicle Cafe (Ulica Novi Świat št. 33/35). V njej smo poskusili sladico Marcello iz temne čokolade. Nad receptom smo bili navdušeni, a temna čokolada, ki jo uporabljajo v slaščičarni Blicle Cafe, žal ni najbolj kakovostna. Pred hladilnikom s sladoledom v Blicle Cafe se je vila dolga vrsta domačinov, kar pomeni, da je njihov sladoled očitno priljubljen. Ali je tudi dober, presodite sami. Če imate raje preverjeno kakovost, čez cesto stoji Häagen-Dazs.

Krakowskie Przedmieście

Kmalu po tem, ko se Ulica Novi Świat preimenuje v Krakowskie Przedmieście, boste na desni strani naleteli na vhod v Univerzo v Varšavi. Sicer je Krakowskie Przedmieście ena izmed zgodovinsko najpomembnejših ulic v Varšavi. Ob njej so nanizane palače, v katerih je prebivala varšavska aristokracija.

Nekaj sto metrov naprej od univerze ravno tako na desni strani stoji hotel Le Meridien Bristol, ki velja za enega izmed najboljših hotelov v Varšavi. V njem so med drugim spali Charles de Gaulle, Margaret Thatcher, Tina Turner in Jose Careras. Sobo v hotelu Bristol lahko seveda preko našega spletnega mesta rezervirate tudi zase.

Rezervacija hotela Le Meridien Bristol, Varšava >>

Nedaleč od hotela Bristol na isti strani ulice stoji predsedniška palača, v kateri živi predsednik Republike Poljske. Predsedniško palačo boste spoznali po stražarjih, kipih levov, in Thorvaldsenovem kipu princa Jožefa Poniatowskega na konju. Originalni kip je bil med vojno popolnoma uničen, danes na njegovem mestu stoji kopija, izdelana s pomočjo modela iz Thorvaldsenovega muzeja v Kobenhavnu.

Nedaleč od predsedniške palače stoji spomenik Adamu Mickiewiczu. Spomenik so postavili leta 1898, ob stoletnici rojstva tega največjega poljskega pesnika.

Cerkev Sv. Ane in steber kralja Zigmunda III

Od spomenika Adamu Mickiewiczu nadaljujte s hojo proti severu in kmalu boste na desni strni zagledali cerkev Sv. Ane. Prva cerkev je bila na tem mestu zgrajena leta 1454 in nato večkrat uničena ter ponovno zgrajena. Današnja cerkev z baročno notranjostjo in zvonikom iz 16. stoletja je tako mešanica mnogih arhitekturnih slogov.

Izpred cerkve Sv. Ane se že lepo vidi visok steber kralja Zigmunda III – kralja, ki je Varšavo razglasil za glavno mesto Poljske. Steber kralja Zigmunda III je simbol Varšave in poljskega naroda. Njegovo gradnjo je leta 1644 naročil Władysław IV, da bi obeležil dosežke in zagotovil, da njegov oče – priljubljen kralj – ne bi nikoli utonil v pozabo. Med drugo svetovno vojno je bil spomenik uničen, tako da zdaj na njegovem mestu stoji kopija. Deli starega spomenika so na ogled ob kraljevem gradu – kdor se jih dotakne, bo imel menda srečo, zato jih le poiščite.

Kraljevski grad

Nedaleč od stebra kralja Zigmunda III, pod katerim se radi dobivajo domačini, stoji kraljevski grad. Notranjost gradu si je mogoče ogledati z vodstvom. Grad je bil zgrajen v 17. oziroma 18. stoletju in med drugo svetovno vojno seveda popolnoma uničen. Obnova gradu s pomočjo prostovoljnega dela in zasebnih prispevkov je trajala kar 40 let in je bila uradno dokončana leta 1984. Zahodnemu krilu gradu dominira Zigmuntov stolp z uro, katere kazalci so se med bombardiranjem v drugi svetovni vojni ustavili ob 11:15.

V notranjosti kraljevskega gradu je zanimiva predvsem dvorana senata, v kateri so 3. maja 1791 razglasili poljsko ustavo, bogata kraljevska stanovanja, viteška dvorana in plesna dvorana.

Stari mestni trg (Rynek Starego Mijasta)

Če pot z grajskega trga nadaljujete po ozki Świętojánski ulici, boste na desni kmalu zagledali nenavadno cerkev Sv. Janeza, eno izmed najstarejših cerkva v Varšavi. Nato vas le še nekaj korakov loči Starega mestnega trga (Rynek Starego Mijasta), daleč najprijetnejšega dela Varšave.

Sredi Starega mestnega trga, ki ga obkrožajo izjemno lepo obnovljene zgradbe, stoji bronast kip varšavske morske deklice. Poleti si lahko na Starem mestnem trgu v prijetni senci privoščite kavo ali pijačo; v mnogih lokalih, ki mize razpostavijo po trgu, pa strežejo tudi hrano.

Stari mestni trg je eden in edini kraj v Varšavi, zaradi katerega je mesto vendarle vredno obiskati. Samo upamo lahko, da bodo v prihodnje v podobnem stilu obnovili tudi nekatere druge dele mesta. Če jih bodo, se bo Varšavi morda le uspelo znebiti nič kaj laskavega naslova ene izmed najgrših prestolnic vzhodne Evrope.