Znamenitosti Züricha

Münsterbrucke in cerkev Grossmünster v Zürichu

Cerkev Grossmünster je ena od najbolj vpadljivih znamenitosti Züricha

Hoteli Zürich >>

Zürich je prijetno in slikovito mesto. Preden se odpravite na Bahnhofstrasse v prestižne trgovine, si le vzemite nekaj časa za sprehod po dobro ohranjenem starem mestnem jedru, naužijte se sproščenega vzdušja ob reki Limmat in Züriškem jezeru ter obiščite kakšno izmed cerkva in razglednih točk.

Cerkev Grossmünster

Cerkev Grossmünster je ena izmed najbolj razpoznavnih značilnosti mesta Zürich. Obiskati jo je vredno zaradi romanske kripte, romanskih glav stebrov v cerkvi in samostanu, korskega okna Augusta Giacomettija (1932) in bronastih vrat Otta Müncha (1935 in 1950).

Če vas bolj kot umetnost navdušuje lep razgled, lahko splezate na vrh enega od dveh cerkvenih zvonikov. Prehoditi boste morali več sto strmih stopnic, a ko dosežete vrh, boste nagrajeni s prečudovitim pogledom na Zürich in okolico.

Lokacija: Grossmünsterplatz. Transport: Rathaus, tramvaj 4/15.

Cerkev Fraumünster

Cerkev Fraumünster so zgradili že leta 853, vendar slovi predvsem po relativno novih dodatkih: vitražnih oknih. Tista na severni ladji so delo nečaka Alberta Giacomettija Augusta (1945), petdelni krog na koru (1970) in rozete na južni ladji (1978) pa je izdelal slavni Marc Chagall.

Za ljubitelje glasbe so zanimive fraumünsterske cerkvene orgle. Največje v kantonu so, s 5792 piščalmi.

Lokacija: Am Münsterhofplatz. Transport: Paradeplatz, tramvaj 4/15.

Cerkev sv. Petra

Cerkev sv. Petra je najstarejša cerkev v Zürichu. Njeni začetki segajo pred leto 900. Prvič je bila omenjena leta 857, ko jo je kralj Louis Nemški podaril eni izmed svojih dveh hčera. Cerkev ima nekaj zanimivih arhitekturnih značilnosti, na primer zvonik v poznem romansko-gotskem slogu, baročno ladjo (1705/06), štukature Salomona Bürklija iz Züricha in Franza Schmutzerja iz Wessobrunna.

Najbolj znana značilnost cerkve sv. Petra pa je njena cerkvena ura (s premerom 8,7 metra), ki slovi kot največja ura v Evropi.

Lokacija: St. Peterhofstatt. Transport: Rathaus, tramvaj 4/15. Splet: www.st-peter-zh.ch

Švicarski narodni muzej (MUSEE SUISSE)

V Švicarskem narodnem muzeju hranijo najpopolnejšo zbirko artefaktov, povezanih s švicarsko kulturno dediščino. Zgradba Švicarskega narodnega muzeja poleg glavne železniške postaje spominja na pravljični grad. Načrt je izdelal Gustav Gull, grad je bil dokončan leta 1898 po 100 letih gradnje.

Lokacija: Museumstrasse 2. Transport: Bahnhofquai/Hauptbahnhof, tramvaj 4/11/13/14/avtobus 46. Splet: www.musee-suisse.ch